Експерти откриха формула, по която читателите безпогрешно могат да разпознаят

...
Експерти откриха формула, по която читателите безпогрешно могат да разпознаят
Коментари Харесай

Експерти създадоха формула за бързо разпознаване на убийците в романите на Агата Кристи

Експерти откриха формула, по която читателите безпогрешно могат да разпознаят килъра още на първата страница в романите на изключителната Агата Кристи, оповестява " Индипендънт ". Групата откриватели са гостували в предаване на телевизионния канал Drama, отдадено на творчеството на най-известната престъпна писателка на всички времена. То е било отдадено на 125-ата годишнина от рождението на Агата Кристи, която ще бъде маркирана през есента с десетдневен фестивал. Пак тогава Би Би Си ще приспособява най-малко дузина от нейните творения, прецизира лира.бг. А те са най-малко 50.

Спецовете са анализирали 27 от сюжетите на Кристи, в това число "Смърт край Нил " и "Убийство в Ориент експрес ". Ако жертвата е удушена, то по-вероятно е злодеянието да е сторено от мъж. Ако действието се развива в провинцията, шансът нарушителят да се окаже в рокля, е 75 %. С новата формула читателите могат да се пробват да изпреварват паметните герои Еркюл Поаро и Джейн Марпъл в разкриването на случаите.

"Събрахме най-различни статистически данни - в това число споменаването на причинителя на закононарушението във всяка глава. Открихме няколко модела, които се появяват най-често в историите на Агата Кристи - те са свързани с годината на обявата, името на детектива, пола на килъра, претекстовете за закононарушението и повода за гибелта. Обърнахме внимание и по кое време Кристи загатва за първи път причинителя във всяка книга. Интересно е да се означи, че когато килърът е мъж, той е по-скоро позитивен или безпристрастен персонаж първоначално. Докато в случай че е жена, тя е негативна героиня през цялото време на романа ", разяснява доктор Доминик Джийнерод от Кралски университет в Белфаст.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР