Експерти от Югоизточно държавно предприятие – Сливен и Изпълнителна агенция

...
Експерти от Югоизточно държавно предприятие – Сливен и Изпълнителна агенция
Коментари Харесай

400 деца от Сливен учиха и играха с горски педагози от ЮИДП и ИАГ

Експерти от Югоизточно държавно дружество – Сливен и Изпълнителна организация по горите организираха уроци по горска педагогика с възпитаници от сливенските учебни заведения СУ „ Константин Константинов “ и ОУ „ Елисавета Багряна “.
Над 400 деца от I до IV клас участваха с възторг в интерактивните занимателни уроци. Горските специалисти срещнаха малчуганите със характерните действия, свързани със основаването на нови гори и им описаха за своята специалност, както и за голямото значение, което имат лесовъдите за сполучливото стопанисване и предпазване на горите.

Чрез методите на горската педагогика,децата научиха за какво не би трябвало да се замърсява гората, какво съставлява екосистемата и още забавни обстоятелства от природата и работата на горските експерти. Учениците се срещнаха с чудния скотски и растителен свят благодарение на доста занимания и игри. Те не икономисаха своите въпроси към дружелюбните специалисти и по тематики като отбрана на горите и дивеча, по какъв начин се гасят пожарите и по кое време е позволено добиването на дървесина. Малчуганите бяха осведомени и с редките птици, които се нуждаят от отбрана – като Малкия писклив орел и опазването на гнездящата популация от типа в България.Проведените уроци са част от дейностите по план „ Мерки за запазване на дребния писклив орел и неговите местообитания в България ” LIFE18 NAT/BG/001051 по стратегия LIFE на Европейския съюз.

В края на заниманията, всички деца получиха дарове, които да отнесат вкъщи като спомен от занимателната горска сказка. Малчуганите дадоха обещание, че през лятната почивка, когато посещават планините и горите, постоянно ще внимават да не замърсяват природата и да я пазят от горски пожари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР