Експерти от РИОСВ-Хасково спасиха 10 сухоземни костенурки от защитен вид

...
Експерти от РИОСВ-Хасково спасиха 10 сухоземни костенурки от защитен вид
Коментари Харесай

Спасиха 10 костенурки от защитен вид в Хасковско

Експерти от РИОСВ-Хасково избавиха 10 сухоземни костенурки от предпазен тип - Шипоопашата костенурка (Testudo hermanni) и Шипобедрена костенурка (Testudo graeca), оповестиха от екоинспекцията.

Действията на инспекцията са след сигнал в полицията в Харманли. Защитените типове костенурки са предадени от РПУ-Харманли и бяха освободени от експерти в инспекцията в природата в уместно за тях местообитание.

От десетте костенурки два броя са шипобедрени - една мъжка и една женска. Останалите осем, броя са шипоопашати - женски екземпляри. Двата типа сухоземни костенурки са предпазени за територията на страната и попадат в Приложение №3 към член 38 от Закона за биологичното многообразие (ЗБР). 

При инспекция в дома на гражданин на Харманли органите на реда са разкрили и шест умъртвени костенурки. При огледа на мъртвите костенурки специалистите откриха, че два броя са шипобедрени - мъжка  и женска, а останалите четири броя са шипоопашати - два броя мъжки и два броя женски екземпляра.
 РИОСВ-Хасково
По случая се води следствие. Според закона за сходни нарушения физическите лица се санкционират с санкция от 100 до 5000 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци се постанова имуществена глоба от 500 до 10 000 лева

Наказателният кодекс също предвижда  наказване - отнемане от независимост до 5 години, както и санкция от 5000 до 20 000 лв.. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР