Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите –

...
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите –
Коментари Харесай

Акция на РИОСВ на Руския пазар! Освободиха диви пойни птици

Експерти от Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) направиха изненадваща инспекция за противозаконна търговия с диви пойни птици. Тя е подхваната след получени два сигнала от жители на „ зеления телефон “ за улов на птици и продажбата им на „ Руския пазар “ в града.   
Прочетете още
Акцията бе осъществена в два следващи неделни дни, защото тогава се събират най-вече хора на спонтанното нелегално пазарище. В нея се включиха и представители на Трето районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, което обслужва регион „ Северен “.

При изненадващата си поява екоекспертите фактически открили продавачи на птици. Когато видели проверяващите, противозаконните търговци оставили клетките и побегнали. Въпреки това, на място е арестуван един от тях, като му е формиран акт за нарушаване на наредбите на Закона за биологичното многообразие. Конфискувани са птици – две кафези с 14 екземпляра от типовете щиглец и елшова скатия.

В рамките на деня чиновниците на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са пуснали пленените пернати на независимост в покрайнините на града.

Законът за биологичното многообразие не разрешава всички форми на съзнателно хващане или ликвидиране с каквито и да е уреди, средства и способи на екземпляри от скотски типове. Забранено е притежаването, преместването, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането на продажба или замяна на взети от природата екземпляри на предпазени типове. Предвидените от закона санкции за сходни нарушавания са в размер до 5 000 лв. за физически и до 10 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци, като в допълнение за всеки образец се постанова обезщетение в размер на 40 лв..

През последните 20 години пловдивската екоинспекция е образувала голям брой административнонаказателни процедури против извършители, само че уловът и търговията със предпазени скотски типове не престават. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив потърси подпомагане за справяне с казуса и от Главна дирекция „ Национална полиция “ и по-конкретно - от новосформирания профилиран бранш „ Престъпления срещу околната среда и дивата природа “. Екоинспекцията ще продължи да работи за прекратяване на противозаконната търговия с диви пойни птици.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР