Експерти от НПО Бъдеще за Варна“ имат два готови идейни

...
Експерти от НПО Бъдеще за Варна“ имат два готови идейни
Коментари Харесай

Варненски експерти с два проекта за втори Аспарухов мост, търси се подкрепа

Експерти от Неправителствени организации " Бъдеще за Варна “ имат два подготвени идейни плана за втори Аспарухов мост, които са създадени още през 2013 година. Това научи Varna24.bg от ръководителя на организацията доктор инж. Дойчин Ников. 

Проектите са авторска разработка на специалисти от Неправителствени организации " Бъдеще за Варна “, експертен колектив – Ремтехстрой Груп и колектив архитекти консултанти от чужбина.

Те са създадени като окончателно приключена идея още 2013 година, а като идейни проекти и Анализ за финансиране са направени при започване на 2014 година. Според финансовия разбор според от това дали мостът ще е на едно или две равнища, и според от заложената планова височината в Air draft = 57,91 или 64 м, финансирането му в инвестиция ще възлиза от 600 млн.  до 750 млн. евро с прилежащата инфраструктура.  

Цената също е относителна и зависи главно от air draft (височината от равнището на водата) и инфраструктурата към моста. Планира е по-висока в цел да влизат дълбоковдни кораби, като разновидности са два остарелият мост се демонтира или се прави шлюз под моста, прецизират създателите на плана. 

Проучени са няколко благоприятни условия за напълно финансиране на строителството на моста с евросредства.  Подобен мост в Гърция (мост " Рио-Антирио “ в Коринтския залив) с Air draft от 57 м височина е издигнат за четири години през 2004 година и е коствал 630 млн. евро с прилежащата инфраструктура. 

Ето какво се показва в документи на плана:

В плана за усъвършенстване транспортната инфраструктура и трафика в района се предлага строителството на нов втори мост до съществуващият Аспарухов мост в план " Втори Аспарухов мост (кабелен) на едно равнище “ според одобреното трасе за втори мост заложено в настоящият Общ организационен проект – Варна. Изграждането на втори мост е значим транспортен план за град Варна, който ще даде опция напълно извеждане на директния трафик от магистрали Автомагистрала " Хемус “ и Автомагистрала " Черно море “ през новия кабелен мост и ще разреши доста да се понижи градският трафик през остарелият Аспарухов мост.

Заедно с построяването на втори мост и в допълнение плануваното до 2025-2030 година довеждане докрай на магистрали АМ  " Хемус " и АМ  " Черно море ", доста ще усъвършенства връзките на курортният град с Централна България, столицата и непосредствено с централна Европа. Планират се при създаване на новият мост – трафика от града да се обслужва от остарелият Аспарухов мост, а от бул.Левски и главно директния трафик от магистрали Автомагистрала " Хемус “ и Автомагистрала " Черно море “ да се обслужва от новия " Втори Аспарухов мост (кабелен) на едно равнище “.

Мостът над езерото Варна ще бъде един от най-големите кабелни (вантов) мостове в Европа с дължина от 1105 метра ярък отвор.

Мостът ще има най-високите мостови кули и най-дългите кабелни стоманени въжета – ванти в България. 

Ето и параметри на моста от плана:

– общата дължина на моста: 1,885 км

– общата дължина с естакадите: 3,100 км

– дължината на централния луфт: 1,100 км (1100 м)

– обща ширина на пътя: 21 м

– брой на платна – 4 (2 във всяка посока)

– максимална височина над водата – 70 м

– височина на пилоните: 324 м

– най-дългата / най-къста ванта ще бъде 580 / 136 м 

Проектирането на моста се дефинира въз основа на три съществени фактора:

– най-късото разстояние по водната повърхност при пресичането на моста да е 1460 метра и дълбочините на канала (езерото) да доближава до 20 метра;

– моста е разчетен за експлоатация за комплицирани климатични условия: температурен градиент от -31 до +45 градуса, скорост напразно до 36 м /сек, височина на приливна вълна до 6 метра (цунами породени от земетресения), и план за лед до 70 сантиметра;

– Air draft на моста минимум 58 м. 

Материалите, от които се планува да бъде изработен са  свързващи кабели: железен вързоп (вантови въжета).

Недостатък на плана, съгласно неговите създатели са високи разноски за вложения, постепенно осъществяване на плана в строителство и  процедура на съгласуване;

Огромното му преимущество обаче е това, че взема решение казуса с директния трафик;

Според план " Втори Аспарухов мост на две равнища “ на Сдружение с нестопанска цел се планува:

- дължина на моста 1900 м

- ширина на моста 29 м (две двойни платна)

- вид на моста: провесен на две равнища за директен и градски трафик

- нова моно релсова директна система – железница или реализация на BRT кулоар.

– просвети с дължини: 114m-570m-114m

– височина на пилона: 127 m

– основен мост дължина: 798 m

– максимална височина над водата: 57.91 m

Предимствата на този план са, че взема решение множеството проблеми с трафика (Ниво 1 от моста ще се употребява за директният трафик, а Ниво 2 за градският трафик); двете равнища могат да бъдат осъществени на два етапа; в моста е планувана опция за моно релсова железница (или за реализация на BRT коридор) и гари в квартал Аспарухово, Галата и други

С плана е осведомен и кметът на град Варна Иван Портних, който през 2017 година е изпратил следното писмо до организацията:

" Във връзка с Ваше писмо Ви известявам, че Община Варна е изпълнила и извършва голям брой планове, финансирани по националните Оперативни стратегии и други стратегии с външно финансиране.

В част от плановете Община Варна взе участие в партньорство с други общини, Неправителствени организации, университети и други

Предвид горното и изложеното във Вашето писмо Ви осведомявам, че бихме разгледали всяко предложение по отворена съответна скица за кандидатстване, съобразявайки го с параметрите на Програмата, включените действия и заложения бюджет, както и да участваме в възможни диалози с евентуални вложители. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР