Eксперти от Главна дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство

...
Eксперти от Главна дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство
Коментари Харесай

Експерти от културното министерство проверили Роженския манастир след посегателството

Eксперти от Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към Министерството на културата са направили оглед на място в Роженския манастир. Проверката е станала през вчерашния ден, 21 септември, осведомят от ведомството.

Поводът за огледа е осъщественото на 18 септември, вторник, посягане в храма " Св. Успение Богородично " в манастира.

Припомняме, храмът е недвижима културна полезност от национално значение.

В хода на инспекцията специалистите са открили, че е осъществена умишлена щета на културната полезност.

Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е непокътната в относително положително положение и до през днешния ден.

Вандалите обаче не съумели да доближат до вътрешната страна на зида заради огромната дебелина на стената на храма. Вследствие на похищението не са засегнали мазилката и извънредно скъпия изящен пласт, показват от пресслужбата на МК.

Огледът е осъществен в наличието на игумена на манастира архимандрит Епифаний, както и на заместник-кмета на община Сандански.

По думите на кметския наместник на село Рожен Сашо Филипов стана ясно, че към този момент са инсталирани половината от 16-те камери за видеонаблюдение, които бяха развалени при опита за грабеж. Останалите ще бъдат инсталирани при започване на идната седмица, написа Българска национална телевизия.

Днес манастирът е изпълнен с гости, като се чака туристическият поток да бъде засилен и през идващите почивни дни.

Междувременно Върховният касационен съд дефинира делата и ограниченията на арестуваните за нападението в Роженския манастир да се гледат от Районния съд в Пловдив.

Определението пристигна, откакто всички съдии в Сандански си направиха самоотвод по делото поради другарство с един от арестуваните - юрист Стефан Матеев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР