Експерти от България и чужбина ще решават как да се

...
Експерти от България и чужбина ще решават как да се
Коментари Харесай

Чужди експерти ще казват как да се наредят жълтите павета в София

Експерти от България и чужбина ще вземат решение по какъв начин да се направи качествено пренареждане на жълтите павета в столицата

Оказа се, че утвърдената технология за редене на настилката единствено с пясък е несполучлива и паветата се разместиха седмица след ремонта. Затова е решено те да бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя, предаде .

На днешното съвещание на Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че за последната година на компанията реализатор на ремонта на паветата са наложени санкции в размер на 2 милиона лв. за други техни планове.

Все още не е ясно по кое време разместените паветата от сектора със скандалния ремонт ще бъдат пренаредени. Това ще реши експертният съвет към общината, който ще дискутира по какъв начин новото пренареждане да стане крепко и качествено.

Проблемният сектор пред Народното събрание беше пуснат на 19 септември за придвижване. Той обаче съставлява единствено 5% от целия план, който е на стойност 17 милиона лв..

Темата още веднъж скара общинските съветници.

" Разказът - глобявайте ги в този момент, прекратете контракта е в ущърб на бюджета ни, в ущърб на бюджета, в ущърб на софиянци ", сподели Прошко Прошков, общински консултант ГЕРБ-СДС.

Предстоящото пренареждане не е " ремонт на ремонта ", тъй като обектът към момента не е подготвен, обясниха още от болшинството в общината. Затова и компанията към момента не е санкционирана. Предвидените наказания за некачествено осъществяване са в размер на 830 000 лв..

" Това да върнеш някой 2, 3, 4 пъти не значи " ремонт на ремонта ", когато това се прави в Белград, господин Бонев твърди, че това е старание на кмета, когато се прави в София е " ремонт на ремонта ". А глобите ще бъдат наложени до една, само че въпросът не е в глобите и отвън глобите, на свои разходи, те би трябвало да оправят всички дефекти ", съобщи Прошко Прошков, общински консултант ГЕРБ-СДС.

Според Борис Бонев обаче секторът към този момент е пуснат в употреба и уверението е било, че той е подготвен.

" Просто това е следващият случай, следващият ремонт, при който сме очевидци на потребността от " ремонт на ремонта ", аргументите са няколко - неприятната организация на Столичната община и това, че позволяват не най-хубавите компании да ремонтират, а най-близките до ръководещите ", сподели Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

Не е изключено Министерството на културата да направи компромис и технологията за редене единствено с пясък да бъде заменена.

" Общината има цялостен надзор. Тогава е нейна отговорност да убеди националния институт тази технология да се промени ", съобщи Борис Бонев.

И още един доста обсъждан ремонт в центъра на София се бави - този за площад " Света Неделя ". Причината е, че 9 притежателя на парцели апелират плана на италианското студио " Фуксас ". Въпреки полученото позволение за градеж реконструкцията няма да стартира още най-малко година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР