Експерти обсъждат край Варна грижата за деца с хронични заболявания

...
Експерти обсъждат край Варна грижата за деца с хронични заболявания
Коментари Харесай

Експерти обсъждат край Варна грижата за деца с хронични заболявания в градините и училищата

Експерти разискват край Варна грижата за деца с хронични болести в детските градини и учебните заведения. 

На 11 април в курорта Албена ще се организира дискусионна Кръгла маса проведена от Сдружението за развиване на българското опазване на здравето, Българското национално съдружие по детска ендокринология и Варненско сдружение по детска ендокринология. Форумът е отдаден на грижата за децата с хронични болести в детските заведения и учебните заведения и неналичието на съответна подзаконова нормативна уредба в тази област.   

На нея са поканени представители на Министерство на здравеопазването, МОН, Националното сдружението на общините и пациентски организации. Гост ше бъде проф. Гун Форсандър от Швеция – създател на европейските гайдлайни за грижа за децата с диабет в училище и участник в основаване на система за грижа в Швеция. Ще бъде показан и опитът на Община Варна, която от 2019 година е осигурила средства за образование на медицинския личен състав и правене на самостоятелни проекти за грижа за децата с диабет и редки ендокринни болести. Срещата ще е опция с изключение на да се почерпи задграничен опит  и  да се обсъдят бъдещи дейности за определяне на система за грижа от всички участници в процеса – лекуващите лекари, общините като работодатели на медицинските експерти,  градините и учебните заведения като място в което се случва тази грижа.    

В брой 98 на " Държавен вестник “ от 2016 г бе обнародвано признатото изменение и допълнение на член 120 от Закона за здравето, което визира реализирането на подпомагащи здравни грижи в здравните кабинети на детските заведения. Промените влязоха в действие  в мощ на 1 януари 2017 година Казано в резюме, сътвори се законова опция в тези кабинети да се реализират действия по подкрепяне на процеса на наблюдаване и лекуване на деца с хронични болести, назначено от доктор от лечебно заведение.  

Организацията и активността на здравните кабинети в детските ясли, детските заведения и учебни заведения са уредени в Наредба  № 3 от 27 април 2000 година за здравните кабинети  в детските заведения и учебните заведения,и в Наредба  № 26 от 18 ноември 2008 г.  за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях,  издадени от министъра на опазването на здравето. 

Вече над 2 години  от влизането в действие на измененията в чл.120 от Закона за здравето, Министерството на здравеопазването не подхваща каквито и да било дейности по приемане на промени на индивидуализираните нагоре две наредби, касаещи детските ясли, градини и учебни заведения в сходство с смяна в Закона за здравето. Става въпрос за деца с хронични болести, които нямат друга спънка да посещават тези заведения, с изключение на невъзможността сами да извършат така наречен подпомагащи медицински грижи, които другояче правят техните родители в къщи – например слагане на инжекция инсулин, промяна на памперс, катетри при децата със Спина бифида, предоставяне на лекарства и/или други сходни дейности, които не съставляват каквато и да е компликация или несъразмерна грижа от страна на медицинския личен състав в съответното заведение. От здравна грижа имат потребност децата с диабет, епилепсия, хемофилия, адренална непълнота, разнообразни алергии  и други болести

На  процедура, макар че детските ясли, градини и учебни заведения в България са може би най-добре обезпечените откъм медицински личен състав заведения спрямо другите страни-членки от Европейски Съюз, към момента за децата с хронични болести, изискващи здравна грижа е обективно невероятно да посещават ясли и градини, а посещаващите учебно заведение деца се грижат сами за себе си, доколкото могат, без да разчитат на здравна помощ. 

От Министерството на здравеопазването разясняват, че и в този момент съществуващата нормативна уредба задължава медицинските експерти в яслите, градините и учебните заведения да поставят такива грижи. За разлика от Министерство на здравеопазването, Министерството на образованието предприе дейности и изпрати писмо до районните си структури – РУО, с инструкции да се оказва здравна грижа. Писмото остана без особени последици, така като  шеф на медицинските експерти са общините, а не детските и образователни заведения. 

За да се промени обстановката следва да бъде изменена подзаконовата нормативна уредба, да бъдат направени самостоятелни проекти за грижа, както и да се организира образование на медицинския персонал.  

Считаме, че е неприемливо да продължава незаконосъобразното безучастие във връзка с болните деца. Очакваме след обществена полемика с всички участници в процеса  МЗ като виновна за това институция  да изготви подзаконова нормативна уредба, която да уреди реда, отговорностите и отговорността на медицинския личен състав в детските ясли, градини и учебни заведения по повод децата с хронични болести.

Това оповестяват уредниците от Сдружение Асоциация Хипофиза, Сдружение за развиване на българското опазване на здравето, Сдружение Докосни дъгата и Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР