Експерти на РИОСВ-Шумен провериха за пореден път сигнал за изтичане

...
Експерти на РИОСВ-Шумен провериха за пореден път сигнал за изтичане
Коментари Харесай

РИОСВ-Шумен сезира прокуратурата за Канализационната помпена станция в кв. „Дивдядово“

Експерти на РИОСВ-Шумен ревизираха за следващ път сигнал за приключване на битово-фекални води в дере от Канализационната помпена станция (КПС) в кв. " Дивдядово ", оповестиха от екоинспекцията.

При обхода на КПС беше установено, че черпателната шахта на оборудването е цялостна догоре, а от шахтата пред станцията изтичат отпадъчни води, постъпващи от канализационната система на квартала.

Тези води през околовръстните канавки изтичат в дерето, приток на язовир " Соара ". Констатираното заустване е в резултат на дефектиране на двете работни помпи. Нарушението съставлява несъблюдение на изискване от Разрешително за прилагане на воден обект.

Във връзка с несъблюдение на Разрешителното е обещано наставление ВиК оператора в период до 24 февруари да предприеме ограничения за преустановяване на приключването на отпадъчни води към дерето, приток на бент. " Соара ".

Ще бъде формиран следващият акт за осъществено административно нарушаване от страна на оператора. Неработещата КПС и оборудванията към нея редовно нарушават екологичното законодателство.

От 2020 година до през днешния ден са направени 12 инспекции, дадени са 6 наставления, формирани са 5 акта и един път е сезирана прокуратурата, само че казусът се задълбочава. Причината, за това че КПС не извършва предназначението си да води битово - фекалните води на кв. " Дивдядово " до ГПСОВ-Шумен би трябвало да се търси от: оператора на оборудването, възложителя на плана на оборудването - Община Шумен, п роектанта, изпълнителя и строителния надзор.

В пълномощията на районната екоинспекция, като контролиращ орган, е да открива и глоби за всяко нарушаване, само че тя не може да позволи задълбочаващият се проблем.

По преписката ще бъде сезирана за следващ път окръжната прокуратура в Шумен за определяне на виновника на екологичното замърсяване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР