Експерти на ООН по правата на човека казват, че са

...
Експерти на ООН по правата на човека казват, че са
Коментари Харесай

Експерти на ООН знаят за 450 случая на изтезания в Беларус


Експерти на Организация на обединените нации по правата на индивида споделят, че са осведомени с 450 случая на изтезания и малтретиране на арестувани протестиращи в Беларус след президентските избори на 9 август, оповестява службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида в Женева във вторник, като се базира на изказване, подписано от 13 специалисти.

" Експертите обявиха, че са осведомени с 450 документирани случая на изтезания и малтретиране на хора, затворени след спорните президентски избори на 9 август, които доведоха до всеобщи митинги и арести ". Агенцията акцентира, че " множеството от изчезналите хора са открити, само че е обезпокоително, че местонахождението и здравето на минимум шестима души са незнайни за техните близки ".

Отбелязва се също, че има информация за " принуждение над дами и деца, в това число полово принуждение ".

В тази връзка създателите на изказването приканват беларуските управляващи " неотложно да спрат всички нарушавания на правата на индивида и да сложат завършек на атмосферата на безотговорност ". " Изключително сме разтревожени от стотиците изказвания за изтезания и друго малтретиране в местата за краткотрайно задържане ", разясняват специалистите, призовавайки " да притеглим отговорните към правораздаване и да осигурим обезщетение на жертвите и техните фамилии ".

Изявлението е подписано от 13 специалисти, в това число специфичния докладчик на Организация на обединените нации за изтезанията Нилс Мелцер, както и негови сътрудници, участващи в отбраната на правата на независимост на мнението, Ирена Хан; свободата на събирания, Клемент Нялецоси Вул; обстановката в региона на правата на индивида в Беларус, Анаис Марин и членове на две работни групи на Организация на обединените нации - за насилствени изгубвания и за случайно задържане.
 Стотици арестувани на многохиляден митинг в Беларус
Стотици арестувани на многохиляден митинг в Беларус

Тази неделя бележи третата седмица на митинги в страната

Стотици възпитаници бойкотираха началото на образователната година в Беларус във вторник, отговаряйки на апел на Светлана Т ихановская за нови избори и да се задържи натиска върху президента Александър Лукашенко да подаде оставка, оповестява " Ройтерс ".

Много държавни учебни заведения бяха употребявани като изборни секции, а учителите бяха употребявани за броене на бюлетините на изборите на 9 август, които изборната комисия съобщи, че Лукашенко е спечелил с 80% глас, с цел да си обезпечи шести мандат.

Студенти, развяващи опозиционни флагове , маршируваха по улицата и събираха автограф и пред няколко колежа в Минск, призовавайки Лукашенко да се отдръпна , изяснява свидетел. Видеоклипове в обществени мрежи демонстрират, че някои студенти са арестувани.

Екипът на Тихановская съобщи, че протестът е нужен , с цел да се " покаже, че младежите не могат да стоят настрани от събитията , които се случват в Беларус ".

" Наситеното със събития лято завърши . Време е да насочим силата в креативната посока ", написа в прессъобщение формалната организация Белта, цитирайки Лукашенко, който посети лицей за професионално образование в град Барановичи в Югозападна Беларус.

Лукашенко дефинира протестиращите като " плъхове ", подкрепени от чужбина . В понеделник беше арестуван трети член на опозиционен съвет, основан от Тихановская за договаряне на трансфер на власт.

Литва, Латвия и Естония постановиха възбрана за пътешестване на Лукашенко и 29 други белоруски чиновници.

Европейският съюз работи по собствен лист с лица, които да получат сходни наказания, само че се чака да изключи Лукашенко. Западните страни са най-вече внимателни, с цел да не провокират интервенция на Русия .

Лукашенко заплаши, че ще затвори европейските директни направления през страната си, с цел да отмъсти против всевъзможни наказания.
 Болтън: Русия няма да разреши цветна гражданска война в Беларус, а Европейски Съюз единствено приказва
Болтън: Русия няма да разреши цветна гражданска война в Беларус, а Европейски Съюз единствено приказва

Лукашенко изключи опция за гражданска война
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР