Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна и Регионалната

...
Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна и Регионалната
Коментари Харесай

Взети са проби от водите в района на заседналия кораб край Камен бряг

Експерти на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ – Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда направиха инспекция и пробонабиране с катер на Дирекция „ Морска администрация – Варна “. Те са работили по сигнал за приключване на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен транспортен съд „ Vera Su “.

Взети са две водни проби от морските води. Първата е до кораба в посока намерено море, а втората пред носа на кораба, където е хипотетичното приключване на товара, оповестиха от Министерство на околната среда и водите. По-рано през днешния ден стана ясно, че плавателния съд се е наклонил.

Експресните проби за индикатори – pH, разперен О2, не регистрират отклоняване от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При инспекцията на място не е открита опалесценция и следи от нефтопродукти в морето към кораба.

Съгласно получената досега информация за химическия състав на товара, е значимо да се откри дали има превишения в стойностите на позателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от разбора на пробите биха удостоверили дали има замърсяване в морето.

БДЧР ще продължава да следи положението на водите в Черно море в региона на заседналия транспортен съд и има подготвеност да предприеме всички ограничения според компетенциите си за попречване на екологични вреди при пускане на последващите aварийно–спасителни дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР