Експерти изразили загриженост през 2018 г. за безопасността на подводния

...
Експерти изразили загриженост през 2018 г. за безопасността на подводния
Коментари Харесай

Експерти изразили загриженост за безопасността на изчезналия батискаф „Титан“ още през 2018 г.

Експерти изразили угриженост през 2018 година за сигурността на подводния транспортен съд „ Титан “, който е в неопределеност от неделя, когато се спусна с туристи на дълбокоокеанско странствуване към останките на „ Титаник “, съобщи Ройтерс.

Пилотът и четиримата пасажери са на борда и наличният О2 на подводницата ще свърши до четвъртък сутринта.

Подводният уред „ Титан “ е дълъг 6,7 м, основан и експлоатиран е от основаната в Еверет, Вашингтон, компания “ОушънГейт експедишънс ”(OceanGate Expeditions). Той за първи път се потапя на 4 000 метра през декември 2018 година, демонстрира уебсайтът на компанията, и за първи път на мястото, където лежат останките на „ Титаник “ – на към 3 800 метра под повърхността на Атлантическия океан – през 2021 година

Беше планувано батискафът да направи 18 такива гмуркания през тази година.

Но някои специалисти от сектора и един чиновник, подал сигнал за нередности, са се тормозили за неговата сигурност, изразявайки угриженост, че “ОушънГейт ”е предпочела да не сертифицира “Титан ” посредством трети страни, като да вземем за пример Американското бюро по мореплаване, водещ класификатор на подводници или европейската група DNV, самостоятелна организация за качество и ръководство на риска, която дефинира стандартите за сигурност на структурата на подводни транспортни средства.

Уил Конен, ръководител на групата за експертни оценки “Марин текнолоджи сосайъти ”(Marine Technology Society /MTS) за пилотирани подводни апарати, се обърна с писмо от 27 март 2018 година до създателя и основен изпълнителен шеф на “ОушънГейт ”Стоктън Ръш, който е водач на изчезналото транспортно средство. В писмото Конен изрази необятно публикуваните съгласно него опасения по отношение на „ Титан “, а Конен съобщи, че по-късно е разискал писмото с Ръш.

„ Имаше прям диалог. Беше диалог сред огромни хора. И се съгласихме да не се съгласим “, сподели Конен пред Ройтерс в изявление в сряда по отношение на диалога си с Раш.

Въпросът не е бил в някакъв обособен минус на дизайна, а в това, че “ОушънГейт ” е избрала да не се възползва от приетото от промишлеността узаконяване. за планиране, направа и изпитване на подводницата.

„ Опасенията ни са, че актуалният пробен метод, общопризнат от “ОушънГейт ”, може да докара до отрицателни резултати (от дребни до катастрофални), които биха имали съществени последствия за всички в бранша “, се споделя в писмото.

Писмото се появи, откакто доста специалисти в региона на подводните технологии показаха угриженост по отношение на „ Титан “ по време на тридневен годишен симпозиум, сподели Конен. Той сподели, че е помолил борда на MTS да изпрати писмото от името на цялото общество, само че управителният съвет е отказал.

„ Поддържам писмото и всички усеща на нашите членове, които бяха обезпокоени “, сподели Конен. „ Няма наслада в това да се каже, „ Боже, надявахме се, че това няма да се случи “.

На 18 януари 2018 година служителят на “ОушънГейт ” Дейвид Локридж препраща на ръководителите на компанията инженерен отчет, който е сериозен към процеса на създаване и проучване на “Титан “, извършен в “ОушънГейт ”, съгласно правосъдните каузи, за които Локридж и “ОушънГейт ” са подали искове един против различен през същата година.

По-специално, Локридж е бил угрижен за материалите, употребявани в корпуса и неналичието на проби, осъществени върху корпуса, с цел да се мери способността му да устоя на огромното налягане в дълбоките води.

Компанията привиква среща на идващия ден, с цел да разиска загрижеността на Локридж, съгласно правосъдните искове. На срещата Локридж декларира, че не може да одобри плановите решения на “Оушънгейт ” и няма да даде позволение за корабоплаване с екипаж без спомагателни проби. След това той е уволнен.

През юни и юли 2018 година “ОушънГейт ” подава правосъден иск против Локридж, потвърждавайки, че той е обсъждал поверителна информация с най-малко две други лица. Локридж подава срещуположен иск през август 2018 г, отричайки това и потвърждавайки, че искът на “Оушънгейт ” е бил опит да обезкуражи „ лицата, подаващи сигнали за нередности, да осведомят за качествени проблеми с контрола и сигурността, които заплашват сигурността на почтени пасажери. “

“ОушънГейт ” не отговори на настояванията за коментар от Ройтерс. Локридж, посредством своя юрист, съобщи, че няма коментар. Конен съобщи, че писмото му не се основава на недоволствата на Локридж.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР