Експерти и обикновени хора обсъдиха този толкова важен въпрос -

...
Експерти и обикновени хора обсъдиха този толкова важен въпрос -
Коментари Харесай

Експерти: Ето колко често трябва да сменяте спалното си бельо

Експерти и елементарни хора разискаха този толкоз значим въпрос - какъв брой постоянно би трябвало да сменяме спалното си долни дрехи.

Дискусията стартира в едно британско предаване, като радиоводещият декларира, че сменя чаршафите си " един път месечно ", а един от гостите му декларира: " Знаеш ли какво? Докато си свободен и се наслаждаваш на този живот, потъвай в личната си нечистотия за малко. Нямаш кого да впечатляваш. "

Въпреки непринуденото отношение на Стейси и Джеймс към промяната на чаршафите обаче, специалисти заявяват пред FEMAIL, че оставянето на мръсни чаршафи върху матрака може да аргументи редица здравословни проблеми, написа DailyMail.

Абас Канани, фармацевт в онлайн аптека Chemist Click, съобщи пред FEMAIL: " Правилната хигиена е значима, когато става въпрос за спане, тъй като мръсните чаршафи могат да допринесат за алергии, кожни изригвания, астма и да нарушат качеството на съня.

Даниел Мейсън, началник на отдела за създаване на артикули в The Fine Bedding Company, предизвести: " На пръв взор спалното ви долни дрехи може да наподобява чисто, само че в случай че не се сменя постоянно, то може да докара до всевъзможни здравословни проблеми, по тази причина предлагаме да сменяте чаршафите си един път седмично.

Колко постоянно би трябвало да перете спалното си долни дрехи?  

Според специалистите, които разговаряха с FEMAIL, част от спалното долни дрехи би трябвало да се сменя няколко пъти седмично, до момента в който други елементи могат да се оставят за по-дълго.   
Чаршафи - един път седмично Калъфки за възглавници - два или три пъти седмично Възглавници - на всеки шест месеца Подложки и протектори за матраци - един път месечно Олекотена покривка - един път на три месеца  
" Ако имате домашни любимци или страдате от алергии от прахови акари, това би трябвало да става на всеки 3-4 дни за оптимални условия за сън. 

Абас се съгласи, като сподели, че чаршафите би трябвало да се сменят " най-вече на всеки две седмици, само че най-добре един път седмично. 

" Това е обща тенденция, която може да варира според от метода ви на живот.

Например хората, които не спят в леглото си всеки ден, могат да перат чаршафите по-рядко.

Д-р Вероника Матуте, експерт по здравни науки, peachesandscreams.co.uk, се съгласи с това, като сподели: " Хигиената в спалнята е доста значима. Тя оказва помощ да се предотврати разпространяването на бактерии, микроби, инфекции и болести. 

" От позиция на специалиста, спалното долни дрехи би трябвало да се сменя след една или две седмици.

" Рутинната процедура евентуално е друга за хора с проблеми като астма и алергии и за тези, които изпитват нощно изпотяване. 

" В такива случаи нормално предлагам промяна и пране на спалното долни дрехи един път седмично, с цел да се поддържа стаята свежа и чиста и да се отстранят евентуалните дразнители.

Абас и доктор Вероника обявиха, че има голям брой здравословни проблеми, които могат да зародят от прекомерно дългото оставяне на матрака върху леглото. 

Абас съобщи: " Средностатистическият човек прекарва в сън към 227 760 часа през живота си, което се равнява на 26 години.

" Мръсотията, мъртвите кожни кафези, телесните масла, потта и праховите акари, в това число техните трупове и фекалии, могат да се натрупат върху спалното долни дрехи. 

" Праховите акари могат да живеят единствено от мъртвите кожни кафези и се развъждат бързо. Ако имате кожни алергии, които се провокират от прахови акари, полени или други микроскопични частици, изперете спалното долни дрехи в гореща вода и това ще помогне за унищожаването на праховите акари и други дразнещи микроби. 

Други способи за поддържане на чистотата на чаршафите 

- Ако желаете да избегнете прането на чаршафите си повече от един път седмично, би трябвало да намалите до най-малко боклуците и другите неща, които могат да се утаят върху леглото ви

- Носете пижама или друго спално облекло в леглото

- Вземайте вечерен душ или вана, тъй че тялото ви да е чисто, когато си лягате. Като бонус откривателите са разкрили, че къпането 90 минути преди лягане може да ви помогне да спите по-добре

- Ядене на храна и закуски на друго място. Хрупането или пиенето в леглото може да разпръсне трохи или да докара до разливане на храна

- Запазете всички мехлеми и лосиони за сутринта

- Ограничаване на придвижванията. Ако сте от хората, които се мятат и въртят, е по-вероятно да разпръснете кожни кафези и други замърсявания по леглото

'Когато се движим, триенето води до нахлуване на нечистотия и бактерии в порите ни, което може да докара до появяването на петна и експлоадиране на акне, изключително в случай че имаме кожа, склонна към акне'.

Междувременно доктор Вероника съобщи, че една от изгодите за здравето от постоянната промяна на спалното долни дрехи включва понижаване на разпространяването на бактерии и гъбични бактерии, които могат да причинят болести като пневмония, кожни инфекции, морбили, грип и варицела.  

И до момента в който Дороти Чеймбърс, специалист по здравословен сън в SleepJunkie.com, предлага да се сменят чаршафите един път седмично, съгласно нея калъфките за възглавници би трябвало да се сменят два или даже три пъти седмично. 

Даниел също по този начин оплака значимостта на прането на други детайли от спалното долни дрехи - в това число матраци, завивки и възглавници. 

Тя сподели: " Винаги проверявайте инструкциите за грижа и проверявайте дали вашата покривка и възглавници са синтетични или естествени, само че бихме предложили да ги перете на всеки няколко месеца, в случай че страдате от алергии, или най-малко два пъти годишно в останалите случаи. 

Прането на 60 градуса по Целзий ще унищожи праховите акари, които са честа причина за алергии, само че в случай че не страдате от алергии, постоянно бихме предложили по-екологично пране на 40 градуса. 

" Средата за сън е един от главните съставни елементи, които оказват мощно въздействие върху качеството на съня ви, а оттова и върху здравето и настроението ви, тъй че се уверете, че перете постоянно чаршафите си, а цялостните спални такъми - най-малко два пъти годишно, с цел да имате добър сън. "  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР