Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, който е бивш

...
Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, който е бивш
Коментари Харесай

Проф.Радулов: Идеята, че няма корупция, а има усещане за корупция, очевидно не работи

Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, който е някогашен секретар и заместник-министър на Министерство на вътрешните работи, разяснява пред БНР поисканото от Сотир Цацаров.

" Въпросът е за какво чак в този момент и за какво в този размер се желае такава информация от основния прокурор? Защо става дума единствено за политици и за хора на висши държавни длъжности? При една обикновена инспекция ще излезе, че има такава информация, само че тя не е била предадена по надлежния ред, а това е закононарушение. Това е въпрос на политическа целенасоченост. Дали обаче ДАНС би трябвало да бъде единствено получател на сходно искане от основния прокурор, тъй като част от финансовото разузнаване е в ДАНС, част е в Министерството на финансите. Би трябвало сходно искане да бъде излъчено и по отношение на Държавна организация „ Разузнаване “ и по отношение на Национална агенция за приходите “, попита той.

„ Ако има политическа воля, се организира битка с корупцията, жителите се уведомяват за това, тъй като те са извънредно заинтересувани. Тези пари излизат от техния джоб. Очевидно е имало политическа преценка какво би трябвало и какво не би трябвало да се оповестява на жителите. Виждате, че от това затъмнение, в което сме всички ние, произтичат доста други неща и трябваше абсурдът да стартира да се разплита откъм едни жилища и едни асансьори, с цел да стигнем през днешния ден до по-съществени неща “. разяснява Радулов.

Според проф. Николай Радулов няма към този момент по какъв начин този пожар да бъде загасен, тъй като непрестанно пораства с нови детайлности:

„ След няколко месеца ще се появят информации за съществени недвижими парцели в чужбина. Подочух за остров Тасос, където хора от административните висши държавни длъжности имат жилища, и на сходни места в Гърция, в Испания. Когато дълго време са пазят в загадка неща, които касаят ползите на жителите, в края на краищата налягането се усилва и когато няма клапан за разпределяне, тенджерата под налягане избухва “.

„ Искането на Цацаров, въпреки и малко позакъсняло, демонстрира, че нарушавания на правни правила, нелегално замогване, корупция – могат да бъдат открити и даже осъдени след не кой знае какъв брой съществени инспекции. Идеята, че няма корупция, а има чувство за корупция, явно не работи. Всичко зависи до каква степен основният прокурор ще е настойчив и твърдоглав “.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР