Eкспертът по киберсигурност Ясен Танев коментира казуса с машините за

...
Eкспертът по киберсигурност Ясен Танев коментира казуса с машините за
Коментари Харесай

Експерт: ЦИК неглижира процеса с машинното гласуване

Eкспертът по киберсигурност Ясен Танев разяснява проблема с машините за гласоподаване по следния метод:

„ Когато няма предпочитание, се търсят аргументи. “

Според него не става въпрос за неналичието на предпочитание измежду гласоподавателите да ги употребяват, а по-скоро в нежеланието на Централната изборна комисия /ЦИК/, тъй като тя тотално е неглижирала процеса с машинното гласоподаване .

„ При състояние, че ги направиха принтери, те за тях не носят никаква професионална стойност, а единствено проблеми. Усещам ясна наклонност този метод на гласоподаване да бъде погубен и може би по-късно обществото би трябвало да стартира да търси българския вид за автоматизация на процеса “, разясни той за „ БНР “.

Машината е гаранция за по-качествен и неманипулируем избирателен развой , само че би трябвало да среща както поддръжката на политиците, по този начин и тази от ръководството на Комисията, безапелационен е Танев. По думите му при положение, че тези две неща не се случват, той предлага устройствата да бъдат отстранени , защото единствено ще основават опция за отбиване на гласоподавателите.

Експертът счита, че видеонаблюдението по време на вота, е псевдопревантивна мярка . Той приканва хората да гласоподават, тъй като съгласно него единствено, когато има персонален и съзнателен избор, купените гласове нямало да имат значение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР