Експертът коментира, че имотният бум от преди 15 години разду

...
Експертът коментира, че имотният бум от преди 15 години разду
Коментари Харесай

Това се случи с цените на имотите преди 15 години и може да стане пак в България, алармира икономист

Експертът разяснява, че имотният взрив от преди 15 години разду инфлацията – в еврозоната тя е била едвам 2-3%, до момента в който в България е достигнала 15%

Имотите са съществено надценени – за едни надценяването е 10-15% и това е задоволително, а други показват, че жилищата са с 50% по-скъпи в сравнение с би трябвало да бъдат. Това сподели в предаването „ Тази неделя “ по бТВ икономистът Георги Ангелов, цитира Епицентър.

„ Това, което се случва сега е притеснително, тъй като стартира доста да прилича случилото се преди 15 години, когато имаше заможен взрив. Както в този момент, по този начин и тогава от бранша споделяха: „ Няма проблем, купувайте, тъй като цените на парцелите ще порастват “. И фактически доста хора купиха парцели през 2007-2008 година, когато цените бяха на върха, само че година по-късно цената на жилищата се срина “, разясни той.

Икономистът уточни също по този начин, че имотният взрив от преди 15 години разду инфлацията – в еврозоната тя е била едвам 2-3%, до момента в който в България е достигнала 15%. „ Това е тъкмо поради този растеж на кредитирането, който непрекъснато наливаше пари в стопанската система “, разясни той.

Георги Ангелов изясни, че в този момент инфлацията е ниска, тъй като енергийната рецесия отмина, както и проблемите с цените на храните. „ Сега рискът е да си създадем нов инфлационен мотор, тъкмо когато сме се справили с предходните “, сподели още той.

Икономистът разяснява, че „ колкото повече се раздува този балон, толкоз по-болезнено ще бъде неговото пръсване “. За него това не е нещо ново, а наклонност, която се следи от епохи. Той обаче не уточни тъкмо по кое време ще се „ спука имотния балон “, а предложи да се подхващат ограничения за „ охлаждането на пазара “.

„ Желателно е да минем към едни по-умерени равнища на кредитирането, към балансиране на търсенето и предлагането, с цел да се охладят пристрастеностите. Или другояче казано, когато купонът е във вихъра си, да понижим малко музиката и да спрем алкохола, с цел да не стигаме до крайности “, означи икономистът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР