Експерт заяви, че изменението на климата може да е стимулирало

...
Експерт заяви, че изменението на климата може да е стимулирало
Коментари Харесай

Хиляди изхвърлени риби край Тайланд, експерти разкриват причината

Експерт съобщи, че изменението на климата може да е подтикнало цъфтежа на планктона, който в четвъртък е довел до изхвърлянето на хиляди мъртви риби на към 4-километров плаж в южната провинция Чумфон в Тайланд.

Тон Тхамронгнавасават, заместник-декан на Факултета по риболовство към университета " Касетсарт ", изяснява гибелта на рибите с цъфтежа - естествено събитие, което понижава равнищата на О2 във водата и води до задушаване на рибите.

" Различни естествени феномени, като избелване на коралите или разцвет на планктона, се случват естествено от хиляди до десетки хиляди години. Когато обаче настъпи световно стопляне, то ускорява и усилва честотата на съществуващите феномени ", сподели той.

Climate change might have stimulated a plankton bloom that caused thousands of dead fish to wash up along a three-to-four-kilometer stretch of beach in Thailand's southern Chumphon province, an expert said
— Reuters (@Reuters)
Според локалните управляващи цъфтежът на планктона се случва един път или два пъти годишно и нормално продължава два до три дни.

Длъжностните лица са събрали морска вода за по-нататъшна оценка и разбор.

In Thailand, thousands of dead fish washed up on a beach.

Climate change might have stimulated a " red tide " that caused the deaths, a Thai expert says.
— DW News (@dwnews)
Глобалните температури на морската повърхнина през април и май са най-високите, регистрирани за тези месеци, съгласно английската метеорологична работа, която съобщи, че повода е както появяването на естественото климатично събитие Ел Ниньо, което оказва въздействие върху стоплянето в международен мащаб, по този начин и провокираното от индивида изменение на климата, което значи по-високи температури за океаните и сушата.

Този месец хиляди мъртви риби бяха изхвърлени на плажовете в Тексас, а специалистите предизвестяват за разцвет на водораслите по английското крайбрежие вследствие на повишението на температурата на морето.

В Южна Калифорния стотици делфини и морски лъвове изплуват на плажовете мъртви или заболели на фона на разцвет на токсични водорасли. Макар че цъфтежът на водораслите в Калифорния беше породен по-скоро от мощното крайбрежно неспокойствие, в сравнение с от високите температури, учените настояват, че изменението на климата евентуално ще усили цъфтежа на токсични водорасли, защото някои от тях процъфтяват в топли води.

" Независимо дали става въпрос за Австралия и места като Големия бариерен риф или даже места в Англия, които сега изпитват много мощни морски горещини, това в действителност ще бъде пагубно за локалните екосистеми ", споделя Сара Пъркинс-Киркпатрик, климатолог от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР