Експерт в областта на информационните технологии разкри пред Tribune.bg ексклузивна

...
Експерт в областта на информационните технологии разкри пред Tribune.bg ексклузивна
Коментари Харесай

Източник на Tribune.bg: Фирма на Прокопиев може да е имала достъп до данните на НАП

Експерт в региона на осведомителните технологии разкри пред Tribune.bg извънредна версия за теча на информация от Национална агенция за приходите. Нашият четец, поискал анонимност, се е занимавал с обработка на персонални данни. Източникът ни не има вяра в изказванието, че хакери са проникнали отдалечено в сървърите. Той разкри сензационни практики и съществуването на цели звена, изпълняващи " специфични поръчки " на разградския необут Иво Прокопиев и негови доближени.

„ Това не е типична хакерска офанзива. По-вероятно е течът на информацията да е сбъднат посредством човек, който е дал информацията на хард диск – допускам, че се е добрал до базите някъде по системата. Има и кухи чиновници, които са напуснали от дълго време, само че от тяхно име е допустимо да се получава вътрешен достъп до системите за информации “, декларира специалистът.

Според него, който се е сблъсквал със счетоводство и подаване на доклади, знае, че на Национална агенция за приходите са им били нужни години до момента в който преминат към електронно подаване на документи. По оценка на информатора, по този начин както наподобяват оповестените данни, те са точно от старите бази. По думите му, големият масив информация би трябвало да е изминал при вътрешна обработка.

„ Всяка една система се следи непрекъснато, най-малкото поради големия поток от доклади от счетоводствата в страната, тъй че аномалията незабавно би била видяна. Ако е под прицел – това би генерирало голям трафик. Подобно нещо най-малкото би се сторило съмнително на екипа, който поддържа системите “, безапелационен е специалистът.

Според източника ни в страната оперират и компании, които импровизирано се занимават тъкмо с обработка на персонални и търговски данни за бизнес разузнаване. Информацията се е добивала със законови и не напълно законови способи.

Обработва се информация от разнороден вид – изтекли персонални данни, бази данни с контакти, информация на претенденти по кухи разгласи за работа, данни от системи като Търговския указател (до чиито архиви има непълен свободен достъп, а компании могат да аплайват и за цялостен достъп).

Източникът показва съответна компания, върху която той има наблюдения – притежаваната от предприемача Иво Прокопиев и съдружника му Илия Кръстев (който напълно публично е представян като част от партията на Христо Иванов „ Да, България “, макар че не е ясно дали още взе участие в проекта) „ АИИ ДЕЙТА ПРОЦЕСИНГ – А Дейта Про “. Компанията директно се свързва с десни партии, които пък бяха първите, които скочиха след теча в Национална агенция за приходите и оповестиха „ IT Чернобил “.

Наскоро компанията е получила достъп и до Търговския указател. А има и различен достъп до информация през „ студени осведомителни носители “.

Фирмата публично е компания за аутсорсинг, само че по думите на информатора ни част от чиновниците ѝ извършват и специфични поръчки на висшето управление в лицето на Иво Прокопиев и негови доближени.

Компанията работи по доста европейски планове, които печел, с помощта на работата на особено основан отдел. Използвана е първична информация от сътрудници в министерства и европейски стратегии към тях, с цел да може да сътвори компания, която да бъде авансово „ настроена “, с цел да завоюва стадия по документи.

Според източника на Tribune.bg са вложени огромни суми в създаване и обработка на масиви от информация, обучаване на чиновници и препродажба на към този момент обработената информацията към външни клиенти в Централна Европа и Съединени американски щати. Те печелят стотици милиони от изтеклата и обработена информация.

Веднага след пробива в Национална агенция за приходите хора, които са във вътрешността в проблемите на държавната администрация заговориха, че с изключение на цялостното разлюляване на системата, зад публикуването на данните може да стои и подмолна цел. По този метод нарушителите се стремят да се зароди подозрение в достоверността на данните на Национална агенция за приходите. Възможно е да стартират да апелират огромни свои отговорности към страната и да желаят отпадането им. Според осведомени ще бъде наложена тезата, че щом Приходната организация не може да подсигурява целостта на информацията, не е несъмнено, че данните за отговорности на компании са правилни. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР