Експерт: Ресурсите на Арктика я правят геополитически апетитна Стратегическите морски

...
Експерт: Ресурсите на Арктика я правят геополитически апетитна Стратегическите морски
Коментари Харесай

Експерт: Ресурсите на Арктика я правят геополитически апетитна

Експерт: Ресурсите на Арктика я вършат геополитически апетитна Стратегическите морски пътища и ресурсите, с които Арктика разполага, я вършат геополитически апетитна. Това съобщи пред Дарик специалистът към Българското геополитическо сдружение Валентин Катранджиев.
 
Там са съсредоточени 10%  от залежите на петрол и 25% от тези на природен газ. Аляска е голям контейнер на чиста питейна вода, а 10% от общия улов на риба в света е в Арктика. Съществува обаче риск от несъразмерна милитаризация и военно опълчване в района. Ако процесът на милитаризиране на Северния полюс не бъде овладян с дипломация, Арктика може да се трансформира в поле на съществено военно- политическо и геополитическо опълчване както сред арктическите, по този начин и сред други водещи неарктически страни.
 
Със стоплянето на климата двата северни морски маршрута, преминаващи през териториите на Руската Федерация и Канада се трансформират в извънредно значимо различно трасе за комерсиално мореплаване. Те занапред ще бъдат обект на изследване и потребление, уточни Валентин Катранджиев. Той добави, че ползата към Арктика е голям и поради благосъстоянието от естествени запаси.
 
" 10% от нефта и 25% от природния газ се намират в Западен Сибир, Северна Аляска, Печорско море . Имаме много скъпи метали, които се намират в Арктика. 8% от международните ресурси дървесни материали се намират в Арктическия кръг и в Арктика се пада 10% от общия улов на риба в света. Аляска е голям контейнер на чиста питейна вода. Всички тези фактори оказват мощно въздействие върху арктическата геополитическа карта ", разясни Катранджиев.
 
Съществува заплаха от прекалено милитаризиране и военно опълчване в Арктика, разяснява специалистът: " За Русия Арктика е стратегически запас и тя е подготвена да пази своите ползи даже с военни средства. Затова тя стартира да реанимира своите военни бази от времето на руския интервал, дислоцира нови оръжейни системи и радари. Русия построява нов флот от ледоразбивачи. Канада е разтревожена от това повишаване на съветската военна мощност в района и от 2008 година също организира в Арктика свои военни учения. Не изостават и другите арктически страни като Съединени американски щати. За момента милитаризацията на Арктика е овладявана, тъй като има доста други по-невралгични райони в света, където военното опълчване е доста по-силно. Но в случай че не се овладее с дипломатически средства, тя може да излезе отвън надзор и Арктика да се трансформира в поле на съществено военнополитическо и геополитическо опълчване, освен сред арктическите страни, само че и сред други водещи неарктически страни ".-->
 
Арктика е изправена и пред съществени екологични провокации. Неарктически страни правят експедиционен улов в Северния ледовит океан и с цел да бъдат опазени водните биологични запаси би трябвало да се търси консенсус при ръководството на рибните ресурси. С оглед на комерсиалното мореплаване би трябвало да се изработят механизми за регламентирано изхвърляне на боклуци и за справяне с повреди и бедствия в арктически води. Трябва да се вкарат и съществени регламенти и правила във връзка с добива на петрол и природен газ, добави Валентин Катранджиев .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР