Експерт обясни как действат противоградовите ракети.Опитваме се да направим нова

...
Експерт обясни как действат противоградовите ракети.Опитваме се да направим нова
Коментари Харесай

Крушарски: Методът на засяване на облаци постига между 13 и 15% увеличаване на валежа

Експерт изясни по какъв начин работят противоградовите ракети.

Опитваме се да създадем нова методология за работа. Това сподели Христо Крушарски – един от пионерите в производството на противоградови ракети и притежател на Локомотив Пловдив, в предаването  " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

Противоградовата отбрана посредством самолетния прийом работи на територията на Североизточна България. Тя има успеваемост 65%. Ефективността при ракетния прийом е най-малко 75%. Технологията обаче е позната и употребена от 60-те години на ХХ век и е насъбран много опит и статистически данни, означи Крушарски.

Във всеки облак има несъмнено количество влага и ледообразуващи кристали. " В градоносните облаци текат мощни процеси – прогресивен поток, който подвига тези ледени кристали във височина до 14 км. Ако не вкараме конкуренция от кристали на сребърен йодид в облака, толкоз, колкото е належащо, с цел да не се образуват ледените части, може да се получи огромна пакост. Ракетите влизат вътре в облака и засяват от порядъка на 4,5 км. Засяването се прави в периферната част на облака, където има прогресивен поток. Така вкарваме реагента в самия облак. Ако сме си свършили добре работата, това, което вали на земята, е комбинация от ситна градушка с дъжд “, изясни Христо Крушарски, написа blagoevgrad24.bg.

За да бъде засят облакът, той би трябвало да има избрани параметри. Специалистите в командния пункт получават данни от радарите на Агенцията за битка с градушките. " Хората, които работят на пункта за ръководство, вземат решение по кое време да излети самолетът, на каква височина, по кое време да стартира засяването на облака “, добави той.

Методът на засяване на облаци за предизвикателство на дъжд се употребява, когато има облачност, само че няма дъжд. Като реагенти се употребяват калциев и натриев хлорид, които реализират сред 13 и 15% увеличение на дъжда, написа blagoevgrad24.bg.

По думите на Христо Крушарски, към технологията за предизвикателство на дъжд интерес демонстрират Франция, Грузия, Молдова, Аржентина, Бразилия, Обединените арабски емирства.

Страната ни би трябвало да е готова да се бори както с продължителни интервали на засушаване, по този начин и с наводнения поради климатичните помени. " За задачата е належащо науката и практиката да вървят ръка за ръка, да се създават технологии, да се вършат опити и страната да се включи и да подкрепи развиването на тази активност, да сплоти институциите и да ги накара да работят дружно. Необходимо е да има съгласуваност сред ракетните площадки, самолетния прийом и РВД, тъй като от време на време се получава по този начин, че ние не можем да се качим на нужната височина, където би трябвало да работим, тъй като РВД ни лимитира “, изясни Крушарски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР