Експериментите с дизелови двигатели в леки автомобили в СССР започват,

...
Експериментите с дизелови двигатели в леки автомобили в СССР започват,
Коментари Харесай

До 100 за около половин ден: какво e това животно дизелов ВАЗ-2104

Експериментите с дизелови мотори в леки коли в Съюз на съветските социалистически републики стартират, когато дизелът към този момент е съществено разпрострат на континента. Износителите на руски коли от 50-те години на предишния век инсталираха непознати разработки на своите модели, само че тематиката в този момент е за дизеловите мотори руско произвеждане.

„ АвтоВАЗ ” стартира да създава дизелов мотор за лек автомобил едвам през 80-те години. И несполучливо,естествено. Агрегатът, основан на този от ВАЗ-2103 с работен размер от 1,4 литра, генерира скромните 55 к.с. Но казусът са купищата детски заболявания, които принуждават концерна да се откаже.

Следващият опит случва през втората половина на 90-те години. Тогава дизеловото гориво  значително по-евтино от бензина, тъй че разновидността за фамилно комби с дизелов мотор наподобява право в задачата. Целият международен опит го е потвърдил.

Така се появява планът ВАЗ-341. Вихровокамерен дизелов мотор от остарялата школа с работен размер 1,45 литра, инжекционна система Bosch и мощ от същите 50-ина конски сили.

Във ВАЗ този мотор се преглежда като главен за цяло моделно семейство. Плановете са в следствие да се появят варианти с повишен размер (до 1,8 литра) и даже турбокомпресор. Остава единствено да стартира да се създава всеобщо.

Производството на 1,5-литровия атмосферен дизелов мотор е проведено в завода „ Барнаултрансмаш ”. В Толиати се надяват, че моторът може да бъде продаден на АЗЛК и ГАЗ. Не се получава. Всичко се лимитира до относително дребна партида „ четворки “ и „ Нива “.

В началото на 2000-те един VAZ-2104 с дизелов мотор е изпратен в редакцията на „ За рульом ” за проби за устойчивост.

Руските публицисти не са впечатлени от VAZ-21045D. Максималната скорост е… 125 км/ч. В 21 век! Ускоряването до 100 км/ч лишава половин ден. Всъщност 27 секунди, само че това не го прави по-лесно смилаемо. Шумът в купето е съпоставим с този завод за произвеждане на трактори.

А разходът? Само 6,7 л/100 км в града, само че дизеловият 21045D е една четвърт по-скъп от бензиновата версия, тъй че смисълът от покупка изчезва.

Освен това по време на употреба се оказва, че пробегът без главен ремонт на мотора е стеснен до 40-50 000 километра…

Още автомобилни вести може да намерите на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР