Експерименталният AI суперкомпютър Voyager стъпва на нов ускорител от Intel(снимка:

...
Коментари Харесай

Готов е първият суперкомпютър с AI чип Intel Habana


Експерименталният AI суперкомпютър Voyager стъпва на нов ускорител от Intel
(снимка: SDSC)

Първият в света суперкомпютър, основан на ускорител за изкуствен интелект Intel Habana, е подготвен за проби. Въпреки, че по-рано тази седмица Intel разгласи второ потомство AI ускорители Habana, едвам в този момент AI суперкомпютърът Voyager, основан на първо потомство от тези чипове, най-сетне е съединен и подготвен за работа.

През 2021 година Суперкомпютърният център на Калифорнийския университет в Сан Диего (SDSC) избра ускорителите на Habana Labs, добита от Intel, за своя пробен AI суперкомпютър Voyager. Всъщност това е първата сходна система, която употребява извънредно AI решения на Intel. Тя е предопределена за тестване на технологии, включително задълбочено проучване на държанието на хардуера, софтуерна акомодация, оценка на продуктивността и конфигурация.

Voyager включва 42 възела Supermicro X12, всеки оборудван с чифт стандартни от 3-то потомство и осем ускорителя Habana Gaudi от 1-во потомство. Всеки ускорител има 32 GB HBM памет с пропускателна дарба от 1 TB/s. Включена е и двойка възли SuperServer 4029GP-T с осем ускорителя Habana Goya HL-100.
още по темата
Тъй като машината е проектирана да работи с ултра-големи AI модели, за интерконектор се употребява 400GbE фабрика с RDMA: всеки сървър има шест такива врата, а за връзка се планувани неблокиращи превключватели Arista.

Първите три години от употребата на машината ще бъдат тестова фаза, по време на която определени групи от откриватели ще имат достъп до нея, а цялата информация за работата ѝ ще бъде деликатно събирана и проучвана.

Следващата фаза ще продължи две години и през този интервал достъпът до Voyager ще стане доста по-свободен. През това време SDSC се надява да улови всички неточности, да приспособява софтуера и да създаде най-оптималните способи за работа със суперкомпютъра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР