Експерименталната китайска установка тип токамак“ (EAST) – или както я

...
Експерименталната китайска установка тип токамак“ (EAST) – или както я
Коментари Харесай

Китайското изкуствено слънце постигна пробив – ключова стъпка към управляем термоядрен синтез

Експерименталната китайска установка вид „ токамак “ (EAST) – или както я назовават още „ изкуственото слънце “, реализира устойчиво положение на плазма с висока компактност в продължение на 403 секунди, което е основна стъпка към създаването на реактор за управляем термоядрен синтез, съобщи Синхуа, представена от Българска телеграфна агенция.

Пробивът, реализиран след повече от 120 000 изстрела, доста усъвършенства първичния международен връх от 101 секунди, който беше подложен от EAST през 2017 година

Крайната цел на EAST, който се намира в Института по физика на плазмата към Китайската академия на науките (КАН) в Хъфей, е да сътвори нуклеарен синтез като на Слънцето, като употребява субстанции, които се срещат в обилие в морето, с цел да обезпечи непрекъснат поток от чиста сила.

Сон Юнтао, шеф на КАН, съобщи в извънредно изявление за Синхуа, че главното значение на този пробив се крие в режима на висока степен на задържане на плазмата.

Температурата и плътността на частиците са доста нараснали по време на интервенцията за задържане на плазмата, което ще постави солидна основа за възстановяване на успеваемостта на производството на сила в бъдещите термоядрени електроцентрали и за понижаване на разноските, сподели той.

За разлика от изкопаемите горива като въглища, петрол и природен газ, чиито ресурси са лимитирани и имат огромно влияние върху околната среда, „ изкуственото слънце “ изисква първични материали, които на Земята са съвсем неограничени. Енергията от термоядрен синтез се смята за по-безопасна и по-чиста и затова за идеалната „ последна сила “ за бъдещето на човечеството.

От стартирането си в употреба през 2006 година проектираният и създаден в Китай EAST е отворена тестова платформа за китайски и интернационалните учени, които организират опити и проучвания, свързани с термоядрения синтез.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР