Експат Асет Мениджмънт подаде до Комисията за финансов надзор документи

...
Експат Асет Мениджмънт подаде до Комисията за финансов надзор документи
Коментари Харесай

Експат подаде документи за одобрение на 6 нови индексни фонда за борсова търговия

Експат Асет Мениджмънт подаде до Комисията за финансов контрол документи за регистрацията на 6 нови индексни борсово търгувани фонда. Профилът на шестте фонда е пасивно да следват придвижването на главните показатели за акции на шест тържища от района на Централна и Източна Европа – Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, разясняват от компанията

Припомняме, че в края на февруари т.г. Експат Асет Мениджмънт подаде до КФН документи за регистрацията на 4 индексни борсово търгувани фонда, последващи придвижването на главните показатели за акции на тържищата в Гърция, Румъния, Чехия и Полша. Така, дружно с индексния фонд върху SOFIX, който започва през 2016 година, борсово търгуваните фондове на Експат ще станат общо 11:

 

Име на индексния фонд на Експат

Индекс, който ще следва

Вече лицензирани

1

Expat BULGARIA SOFIX UCITS ETF

Индекс SOFIX на Българса Фондова Борса – София

В развой на лицензиране

2

EXPAT GREECE ASE UCITS ETF

Индекс ASE на Athens Stock Exchange

3

EXPAT ROMANIA BET-BK UCITS ETF

Индекс BET-BK на Bucharest Stock Exchange

4

EXPAT CZECH PX UCITS ETF

Индекс PX на Prague Stock Exchange

5

EXPAT POLAND WIG20 UCITS ETF

Индекс WIG20 на Warsaw Stock Exchange

6

Expat Hungary BUX UCITS ETF

Индекс BUX на Budapest Stock Exchange

7

Expat Slovakia SAX UCITS ETF

Индекс SAX на Bratislava Stock Exchange

8

Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF
Индекс SBI TOP на Ljubljana Stock Exchange
9

Expat Croatia CROBEX UCITS ETF

Индекс CROBEX на Zagreb Stock Exchange

10

Expat Serbia BELEX15 UCITS ETF

Индекс BELEX15 на Belgrade Stock Exchange

11

Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF

Индекс MBI10 на Macedonian Stock Exchange

 

Десетте фонда върху непознати пазари ще бъдат регистрирани за търговия на Българска Фондова Борса – София, а на идващ стадий и на тържища в чужбина. Управляващото сдружение чака сериозен интерес към тези артикули както в България, по този начин и от задгранични вложители, в това число и от вложители от страните, чиито показатели ще следват тези фондове. Профилът на десетте фонда е определен след разбор на съответните тържища и показатели. Към момента на тези пазари няма аналогични артикули, лицензирани по UCITS директивата, като се изключи Полша, където има един подобен фонд, ръководен от огромен западен асет управител.

Експат Асет Мениджмънт към този момент неколкократно съобщи упоритостите си да трансформира София в хъб за фондовата промишленост в Европа. Управляващото сдружение се надява, че и институциите у нас споделят визията за развиване и предпочитано лицензиране на такива фондови артикули, основани съгласно най-хубавите интернационалните практики и основани в България, само че с фокус върху непознати пазари.

От сдружението са уверени, че основаването на такива фондове и регистрирането им за търговия в София би дало сериозен подтик на финансовия пазар у нас и би основало доста спомагателен бизнес за целия отрасъл, в това число за капиталови медиатори, ръководещи сдружения, пенсионни фондове, търговски банки, банки депозитари, както и за самостоятелни вложители.

Експат Асет Мениджмънт е най-голямата компания за ръководство на активи в България. Дружеството ръководи единствения в България борсов търгуван индексен фонд, идващ представянето на главния борсов показател SOFIX – Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР