Ексфинансовият министър и съпредседател на Продължаваме промяната“ Асен Василев ще

...
Ексфинансовият министър и съпредседател на Продължаваме промяната“ Асен Василев ще
Коментари Харесай

Повдигат обвинение на Асен Василев за измама с имот?

Ексфинансовият министър и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев ще бъде притеглен като обвинен от Софийска градска прокуратура поради машинация с парцел, ощетила някогашния му американски съучастник Себастиан Бретшнайдер с над 1.5 милиона $, разкрива осведомен от държавното обвиняване.

 

Преди броени дни адвокатската адвокатска фирма, наета от Себастиан Бретшнайдер, е внесла сигнал до прокуратурата против Асен Василев, като към него е приложено и решение на Окръжния съд в Ню Йорк от 31 март т.г. по гражданско дело, заведено предходната есен от американския предприемач против Василев. Пред съда в Ню Йорк Бретшнайдер се е жалвал, че Асен Василев е взел от него заем от 1.5 млн. $, само че не му ги е върнал, а в прорез със закона е продал обезпечението по заема – постройка, находяща се централната столична улица „ Чаталжда “.

 

Според решението на арбитър Хоуард от Окръжния съд в Ню Йорк предприемачът Себастиан Бретшнайдер е жертва на шикалкавене от страна на Асен Василев.

Съдия Хоуард отсъжда, че Бретшнайдер е в правото си да стъпи във притежание на постройката и дава инструкции на прокуратурата в Ню Йорк да образува наказателно дело против Асен Василев. В решението на съда в Америка има и апел към българската прокуратура да скапе договорката за продажбата на парцела, който към днешна дата е във притежание на „ кралицата на винетките “ у нас – Станислава Арнаудова.

 

„ Чрез юристите си Себастиан Бретшнайдер е приложил изпълнителен лист и е предявил искане към българските управляващи за стартирането на екзекутора – процедура за осъществяване на правосъдно решение. Въз основа на цялата тази документи прокурор от Софийска градска прокуратура проверява проблема и е допустимо още до края на месец април да бъде повдигнато обвиняване против Асен Василев за машинация с парцел “, разкрива осведомен от държавното обвиняване.

 

Макар съгласно думите му Василев да не е заплашен от арест, при всички положения против него ще бъде формирано правосъдно дело, с цел да бъдат изпълнени напътствията на арбитър Хоуард от Окръжния нюйоркски съд.

 

Имотната спекулация с Асен Василев избухна при започване на януари т.г., когато стана известно, че някогашна компания на досегашния финансов министър – „ СТВ Консълтинг “, е с блокирани сметки поради иск на американския жител Себастиан Бретшнайдер за над 5 млн. лева, само че е избавила парцелите си посредством бърза преференциална договорка. Те са купени от „ Интелигентни трафик системи “ – компания на Станислава Арнаудова, която до 2022 година бе съвсем цялостен монополист при продажбата на винетки против комисионна от 7% за всяка продадена.

 

Медийно следствие откри, че от 2019 до 2022 година в това число от над 110 милиона лв. доходи за медиаторите в топ системата, компанията на Арнаудова е получила над 88.9 млн. лева

 

Бизнес дамата, известна с прозвището Кралицата на винетките, е купила през септември 2023 година и парцел на народен представител от Политическа партия Даниел Лорер в същата постройка на столичната ул. „ Чаталджа “ 3 за 1 млн. евро. Това е пет пъти по-висока цена от тази, на която го е придобил. Справка в Търговския указател демонстрира, че откогато през юли 2012 година Асен Василев записва „ СТВ Консълтинг “, при всяко свое присъединяване във властта, той я напуща като притежател и шеф и мястото му заема Марио Сотиров, който до момента е на тази позиция. Случило се е през 2013 година, когато Василев става министър на енергетиката в служебния кабинет, назначен от президента Плевнелиев. После той още веднъж се връща в „ СТВ Консълтинг “, с цел да я напусне през май 2021 година, когато влиза в служебно държавно управление на президента Румен Радев и избира политиката за свое занятие.

 

Според някогашния съучастник на Асен Василев – американецът Себастиан Бретшнайдер, досегашният министър на финансите в кабинета на Николай Денков, изцяло умишлено и в прорез със закона е инициирал серия от покупко-продажби със заложения като поръчителство по заема парцел, с цел да не върне дълга си.

 

Мнението на Бретшанайдер се поддържа и от Окръжния съд в Ню Йорк, защото в решението си по гражданското дело арбитър Хоуард разяснява и корупционната договорка със постройката, като преглежда в детайли нагласяването на закон за публични поръчки от Василев в качеството му на министър на финансите, против което печелившата от закона бизнес дама изкупува постройката на „ Чаталджа “ на рекордна цена.

 

„ Подобна договорка се смята за корупционна в Съединени американски щати и наказването е до 100 години затвор за причинителите, само че актуалният правосъден състав не се признава за способен орган, защото договорката е напълно сред български субекти, за разлика от измамата по отношение на американския жител Бретшнайдер “, написа в диспозитива на решението на съда в Ню Йорк, с което се удовлетворяват претенциите на Бретшнайдер.

 

Бъдещото обвиняване против Асен Василев е нов нечовечен удар против „ Продължаваме промяната “ през последните седмици след показния арест на шефката на Агенция „ Митници “ Петя Банкова и нахлуването на полиция в офиси на депутата от Политическа партия Настимир Ананиев по отношение на европейска заповед за следствие, пратена от Белгия. Настимир е притежател на счетоводна компания, която работи с голям брой задгранични компании. Акцията против депутата е след постъпила европейска заповед за следствие от прокуратурата в Антверпен, Белгия. За непознатата компания има данни, че е забъркана с пране на пари, опиати и контрабанда. Самата компания е записана на еднакъв адрес със счетоводната адвокатска фирма на българския народен представител, евентуално от самия Настимир Ананиев.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР