Ексдиректорът на УМБАЛСМ Н. И. Пирогов проф. Асен Балтов се

...
Ексдиректорът на УМБАЛСМ Н. И. Пирогов проф. Асен Балтов се
Коментари Харесай

Ексдиректорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов се върна на работа

Ексдиректорът на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е почнал работа още веднъж откакто е спечелил делото за дисциплинарно уволняване на две инстанции - пред Софийския областен и пред Софийския градски съд (СГС), заяви Actualno.com.

Сега тече едномесечен период, в който болничното заведение, може да апелира решението пред Върховния касационен съд. Проф. Балтов удостовери, че от вторник де факто е почнал работа, а решението на Софийски градски съд е от 1-ви август.

" Но на цивилен контракт, до момента в който тече този едномесечен период за обжалване, след което би трябвало да ме възстановят, защото нормално Върховен касационен съд отхвърля да преглежда трудово-правни разногласия. На първа и втора инстанция завоювах делото и чакам след месец дефинитивно да бъда възобновен ", съобщи той.

Междувременно, на 22-ри юни последният постоянен министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова освободи неговия правоприемник проф. доктор Иван Поромански. За краткотрайно изпълняващ длъжността изпълнителен шеф и член на Съвета на шефовете до осъществяване на конкурс е назначен доктор Валентин Димитров.

Мотивът за освобождение на проф. Поромански са осъществени инспекции от звено " Вътрешен одит " на здравното министерство (МЗ) в " Пирогов ", резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за следващи дейности. Проверките са поради постъпили през 2022 година серия от сигнали в Министерство на здравеопазването, че новото управление с приоритет е правило заплащания по подписани от него контракти и е задържало заплащания на остарели отговорности, по които текат лихви и неустойки.

През месец март 2022 година е назначена инспекция, при която е открито, че изнесената в сигналите информация се удостоверява. Установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " ЕАД.

Незабавно са били изплащани суми по последните подписани контракти, а дължими по подписани от предходните управления контракти са забавяни. Към 28.02.2022 година просрочените отговорности на лечебното заведение към снабдители са в размер на 14 851 690,72 лева, а към 31.03.2022 година надвишават 16 млн. лева, сочи прессъобщение на здравното министерство.

" Извършената смяна в управлението на " Пирогов " през 2021 година и назначението на проф. Поромански от служебния кабинет е с претекст точно възстановяване на финансовото ръководство и прекъсване на неприятните практики.

На проф. Поромански е предоставено да ръководи лечебното заведение в сходство с настоящото законодателство, устава на сдружението и грижата на добър собственик, като реализира всички права и отговорности, произлизащи от контракта за ръководство ", разясняват от Министерство на здравеопазването.

Като част от главните претекстове за освобождението на проф. Поромански в известието подчертават и на направените от него два еднолични опита да заличи от Търговския указател назначения от Съвета на шефовете пълномощник Иван Милев (назначен на 26.05.2022 г.).

Припомняме, че проф. Асен Балтов бе освободен като изпълнителен шеф и член на директорския ръб на " Пирогов " през февруари 2021 година Справка в Търговския указател от отчета за активност на " Пирогов " сочи, че приходите към края на 2020 година са на стойност над 105 641 615 млн. лева Разходите са 102 143 042 лева, а финансовият резултат е облага в размер на 3 498 573 лева

Тоест насъбраните отговорности (не настоящи, а просрочени – б. р.) единствено за една година са добили размерите, посочени от здравното ведомство.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР