Екрем Имамоглу е с най-големи шансове да спечели президентски избори

...
Екрем Имамоглу е с най-големи шансове да спечели президентски избори
Коментари Харесай

Ще успее ли Имамоглу да събори и Ердоган


Екрем Имамоглу е с най-големи шансове да завоюва президентски избори против Ердоган. Кариерата на кмета на Истанбул е забележителна: за три и половина години се трансформира от съвсем незнайна фигура в почитан политик.

Спокоен, с съвременно лъчение, сладкодумен: знае по какъв начин да доближи до сърцата на хората – деликатен и учтив, той си е сложил за цел да сплотява, а не да разединява обществото. Това може да се пояснява и като реакция против стила на държание на настоящето турско държавно управление. За този жанр е напълно нормален високомерният и саркастичен звук по адрес на политическия съперник, опълчването „ ние против тях “. В поляризираното турско общество по-различното държание на Имамоглу му извоюва сериозна известност.

Един избор – две победи

До 2019 година множеството турци по този начин и не бяха чували за Екрем Имамоглу. Той беше кмет на истанбулския регион Бейликдюзю, когато Републиканската национална партия изненадващо реши да го номинира за основен кмет на Истанбул. Първоначално това беше посрещнато с остри рецензии, защото опозицията смяташе, че Имамоглу няма никакви шансове против претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Ердоган.
Редакцията предлага
Въпреки това той, който от 25 години беше ръководен консервативно-ислямистки. На изборите в края на март 2019 година Имамоглу завоюва с преднина от 13 хиляди гласа пред претендента на ПСР, която оспори гласуването, а Избирателната комисия анулира вота. Политическият напън от най-високо място обаче не се хареса на обществото - на повторното гласоподаване 3 месеца по-късно Имамоглу завоюва още веднъж – този път с над 800 хиляди гласа преднина пред съперника си.

Човекът, който в никакъв случай не се отхвърля

Победата на Имамоглу е доказателство, че турската народна власт е жива, и че Партията на може да бъде победена на избори. В Турция обвиняванията в измами, фалшификации или политическо въздействие постоянно са били част от предизборната конкуренция. Имамоглу обаче не се съобщи. Неговият самонадеян метод и упоритостта, с която се противопоставяше на всички удари под кръста, усилиха известността му в допълнение.

Все пък към него се насочат и рецензии. Когато през 2019 година елементи от Истанбул бяха наводнени, Имамоглу не счете за нужно да приключи лятната си почивка. През 2020 той посети потърпевшия от земетресение град Елазиг в Източна Турция, само че незабавно по-късно отпътува на ски. „ Нормално е татко да заведе децата си за за два дни на ски “, оправдаваше се той тогава.

Имамоглу желае да бъде видян освен вкъщи, а и в чужбина. Неговият екип поддържа профили в Туитър и Инстаграм и споделя фотоси от визитите на задгранични посетители. По документи Имамоглу съставлява единствено Истанбул, само че фотосите, на които театралничи с турския байрак, основават усещането, че съставлява цяла Турция. Това поражда вяра у мнозина, че той може да стигне и до Анкара.

Роденият през 1970 година Екрем Имамоглу е следвал стопанска система в Кипър и Турция. Преди да влезе в политиката е управлявал ресторант в Истанбул, имал е строителна компания, а от 2002 до 2003 година е бил член на Управителния съвет на „ Трабзонспорт “ – един от най-успешните турски футболни клубове.

Пет месеца преди президентските избори Имамоглу е считан за най-перспективен измежду тримата вероятни претенденти на опозицията. Тъй като персонално шефът на Републиканската национална партия Кемал Калъчдароглу счита да се кандидатира, номинацията на Имамоглу обаче става все по-малко евентуална.

Дали Имамоглу ще остане в политиката

Освен това той е застрашен от възбрана за практикуване на политическа активност. Обвинен е за. “Онези, които анулираха изборния резултат, са простаци “, сподели той през 2019 година. През декември 2022 година Имамоглу получи поради това присъда от две години и 7 месеца затвор, само че Апелационният съд още не е решил дали би трябвало да изтърпи наказването си дейно и дали може да остане кмет.

След анулираните избори в Истанбул през 2019 година Екрем Имамоглу съобщи следното: „ Нашият път е дълъг. “ Независимо дали ще му забранят да се занимава с политика или не, той ще остане авторитетен политик и отсега нататък. Дори може да завоюва от възможна политическа възбрана – тъкмо както анулираният избор му оказа помощ да усили доста преднината си на прегласуването. Но пътят в действителност ще бъде дълъг и сложен.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР