Екостикерите, които шофьорите ще получават при годишен технически преглед, няма

...
Екостикерите, които шофьорите ще получават при годишен технически преглед, няма
Коментари Харесай

Ново 20: Екостикерът подгони 7 лева, вместо обявените 4,70

Екостикерите, които водачите ще получават при годишен механически обзор, няма да костват 4.70 лв., както авансово успокоиха от ИА " Автомобилна администрация ", а много по-скъпо. Според уеб страницата на ведомството е заложена направа на 1.5 милиона бройки при единична цена от 6.80 лв..

Новите екостикери би трябвало да бъдат въведени от 12 юли. КПКОНПИ обаче желае те да отпаднат и ще предложат на министъра на превоза да бъде променена Наредба №Н-32, която ги вкарва. Комисията на Сотир Цацаров по закон може да създава и насочва оферти за изменение на законодателството с антикорупционна устременост, обясниха след решението си от там през вчерашния ден. Според КПКОНПИ нововъведението

ще докара до разхищение на обществен запас и усложнения за бизнеса и жителите

Освен това и в този момент съществува опция за потребление на към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера и други IT-решения, които да четат и стикерите с чип. Така ще се избегне дублирането на системи, аргументират се още от там.

В Пловдив годишен механически обзор на лек автомобил мъчно се намира на постоянна цена под 40 лв.. Често обаче се пускат промоции. С нововъведението от средата на юли би трябвало услугата да стане най-малко 47 лв., пресмята на едро притежател на пункт. Обследването на коли на газ и метан обаче ще лишава малко повече време, предизвестява той. Ако всекидневно прегледът завършва за 20 минути, отсега нататък ще е 30 минути. Причината е, че

ще се минават две инспекции - на ниски и високи обороти плюс още една на бензин.

Автомобилите с газови и метанови уредби имат късмет да минат в по-горна категория, в случай че покажат положителни стойности при измерването на нездравословните излъчвания.

Припомняме, че съгласно наредбата след 12 юли при прекосяване на годишен механически обзор и замерване на нездравословните газове возилото ще се категоризира в една от пет вероятни групи. Те обаче няма да съответстват с познатите екологични категории Евро 1 - Евро 6, вписани в документите на колата. При новите стикери най-високата категория ще е 5, като тя е непокътната за колите на ток и хибридните. Според цвета на стикера и решението на съответна община най-замърсяващите леки коли могат да бъдат спирани от влизане в централните градски елементи и други зони, изключително в дните с доста замърсен въздух.

КАЗУС

Новите екостикери ще бъдат прилагани единствено за леки коли. Автобуси и товарни няма да се обследват. Остава обаче провесен въпросът дали локалната власт може да спре притежател на вехто возило, който живее на ул. " Гладстон " да вземем за пример и тя попада в " предпазена зона ", а в това време няма да може да забрани влизането на остарял рейс до такава степен, разсъждават пловдивчани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР