Екостикерът, който се лепи на всеки автомобил в България след

...
Екостикерът, който се лепи на всеки автомобил в България след
Коментари Харесай

Шофьори, внимавайте! МВР пуска в употреба новите апарати за тестване за дрога и алкохол

Екостикерът, който се лепи на всеки автомобил в България след минаване на наложителен механически обзор, към този момент се поставя в долния ляв ъгъл на предното панорамно стъкло.

Причината е в изменение на наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на колите, оповестява " Телеграф ". 

Шофьори недоволстват, че ги разиграват с тези стикери, които са изцяло ненужни, защото камерите за надзор регистрират регистрационния номер и по него се вижда категорията на автомобила.

Печалба 

" В обстановката сме на краварката в левия ъгъл, само че още по-комични, тъй като си проличава, че оставането на стикерите не е за запазване на околната среда, а за облага от производството на самия стикер ", разяснява мъж, който чакаше с автомобила си да мине ГТП на един от огромните пунктове в София.

Служител на КАТ също разяснява, че няма нужда от стикери за обзор, както и от такива за съществуване на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ".

" Имаме таблет, по номера на автомобила виждаме всичко, към този момент не гледаме стикерите, само че и ни задължават да глобяваме, в случай че не са залепени ", изясни униформеният. 

Санкция 

" Стикерът се слага от чиновник в пункта за ГТП и в случай че не е подложен по отношение на условията, може да се сформира акт в размер на 1500 лева за пункта, който е направил прегледа ", изясни проверяващ редовността на колите.

В сервиза на автомобилния играч Румен Дунев пък слагат стикерите за обзор в горния ъгъл, а не в средата на стъклото, защото на по-новите коли мястото е голям брой сензори и датчици на разнообразни електронни системи на автомобила.

" Не сме имали проблем до момента и по този начин ни споделиха, че е най-правилно. Не знам за какво са решили да е долу вляво, като концепцията е камерите, които снимат от горната страна, да го разчитат ", разяснява Дунев.

С влязлото в действие ограничаване от декември 2023 година за влизане на коли 1 категория в нискоемисионните зони на София пък се постанова и притежателите на коли с непозната регистрация да си вадят краткотраен стикер след минаване на обзор за премерване на димност на газовете и количество нездравословни излъчвания на автомобила. 

Пускат новите апарати за опиати и алкохол

Министерство на вътрешните работи пуска в приложимост новите апарати, с които ще се изследват пробите за алкохол и опиати на водачите. Оборудвани са лаборатории в Института по криминалистика и криминология и ВМА.

Целта е да няма закъснение в резултатите във връзка с тестваните, които са посочили съществуване на приложимост на опиати.

По отношение на алкохолните проби този проблем не съществува. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР