Екосистемата на iPhone ще трябва да се отвори за магазини

...
Коментари Харесай

Apple може да отвори по принуда iOS за външни магазини с приложения


Екосистемата на iPhone ще би трябвало да се отвори за магазини за приложения от трети страни
(снимка: CC0 Public Domain)

Законът за европейските цифрови пазари (DMA) беше признат предишното лято, само че влезе в действие едвам на 1 ноември тази година. Инициативите, заложени в него, могат да повлияят на Apple да отвори екосистемата на iPhone за магазини за приложения на така наречен “трети страни ”, както и да принуди други софтуерни колоси да създадат своите платформи по-отворени през 2023 година

Според ветерана от бюрокрацията на Европейски Съюз – Жерар де Грааф, който взе участие в приемането на DMA, следствията за ИТ пазара ще бъдат значими. Миналия месец той стана началник на ново посланичество на Европейски Съюз, което наред с други неща коментира последствията от закона на софтуерните колоси.

„ Ако имате iPhone, би трябвало да можете да изтегляте приложения освен от App Store, само че и от други пазари от интернет “, споделя де Грааф. DMA изисква преобладаващите платформи да отворят своите екосистеми за по-малки съперници и не разрешава на Amazon, Apple и Гугъл да дават приоритет на личните си приложения и услуги.

Въпреки влизането в действие на DMA, от софтуерните платформи не се изисква неотложно да реорганизират екосистемите си. Европейски Съюз би трябвало да реши кои компании са монополисти, с цел да се ползват най-строгите правила по отношение на тях.
още по темата
Според служителя на Европейски Съюз, в тази група ще попаднат към дузина огромни компании, чиито имена ще бъдат оповестени напролет. След това те ще имат шест месеца, с цел да изпълнят условията.

Де Грааф предвижда, че софтуерните колоси няма да се предадат без правосъдни разногласия, само че акцентира, че е време бизнесът да разбере, че разпоредбите на играта са се трансформирали. Според него, „ основното обръщение е, че договарянията са завършили. Може на някои да не им харесва, само че това е ситуацията ”.

Очаква се в бъдеще DMA да докара до смяна в разпоредбите за обслужване на клиенти надалеч оттатък Европейски Съюз, както към този момент се е случвало в новата история – до световно равнище.

Според длъжностното лице, новите закони, в това число DMA, би трябвало освен да пазят хората от нечестните практики на софтуерните колоси, само че също по този начин обществото да може да извлече цялостните преимущества на технологиите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР