Екоминистър Асен Личев представи приоритетите в работата, политическия си кабинет

...
Екоминистър Асен Личев представи приоритетите в работата, политическия си кабинет
Коментари Харесай

Министър Асен Личев: Дефицитът в МОСВ е 10 милиона лева, няма пари за чистене на реки

Екоминистър Асен Личев показа целите в работата , политическия си кабинет и финансовото положение на ведомството на първата конференция пред медиите.

В министерството на околната среда и водите зам.-министри са Емилия Тончева, Ренета Колева и Петър Димитров . Главен секретар на Министерство на околната среда и водите е госпожа Климентина Денева, шеф на кабинета на министъра е Поля Пенчева и консултант на министъра е Ваня Григорова. На конференцията участва и изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Околна среда " Росица Карамфилова.

10 млн. лв. е дефицитът на утвърждения бюджет на Министерство на околната среда и водите, който е в размер на 64,5 млн. лв.. " Другият финансов източник, на който доста разчитах, е ПУДООС с бюджет 70 млн. лева ., само че го сварвам с недостиг от 24 млн. лева . Като жител и аз съм имал чувството за корупция. Когато пристигнах в министерството, взех решение да ревизира, дали това е по този начин и писмено ", сподели министър Личев.

Той е очаквал Инспекторатът в Министерство на околната среда и водите да направи оценка на корупционния риск на обособените звена. За задачата от КПКОНПИ е трябвало да изготвят системата, само че няма методика за откриване на корупционни практики няма. Не са подавани сигнали до Прокуратурата от министерството, сподели с удивление той.

Личев даде образец за неприятното ръководство на министерството с липса на съществени политически и стратегически документи .

" Не е приключен и признат Национален проект за ръководство на отпадъците 2021 - 2028 година Той е на индикативна стойност 1,639 милиарда лева

Не е приключена и призната от страна на Министерския съвет Националната предпочитана рамка за интервала 2021 - 2027 година

Не е приключено създаването и утвърждението на Оперативна стратегия " Околна среда " за интервала 2021 - 2027 година

Не са изпълнени задължения на страната по две наказателни процедури, инициирани от Европейска комисия. Едната е за несъблюдение на Р България за закриване и рекултивация на депа с неопасни боклуци, които не дават отговор на условията. Другата е, че не са оповестени предпазени зони за местообитания ", изясни Личев.

Служебният екоминистър сподели, че и проектът за ръководство на водните запаси се движи с шест месеца забавяне.

Плановете за ръководство на риска от наводняване се движат с 18 месеца забавяне. Хоризонтът на тези два проекта е от 7 години. Ние към този момент сме навлезли във времевия откъслек, в който те би трябвало да са налице , сподели екоминистърът.

По думите му на следващия ден е трябвало да бъде открита Системата за ръководство на водите в действително време по поречието на река Искър. " Не знам, дали този план ще бъде приключен. Миналата година станаха наводнения в северната част на Софийското поле. Ако тази система беше влезнала в действие, това можеше да бъде предотвратено ", безапелационен е Асен Личев.

Той не спести и информация за достъпа до ведомството - на входа на министерството бяха инсталирани специфични ограждения за допуск, само че има 10 ВИП чиновници, които са влизали от специфичен вход и са имали специфичен достъп до някогашния министър. Практиката е прекъсната, регистрира той.

" Исках незабавно с встъпването ми в служба да забраня вноса на боклуци за изгаряне . Оказа се, че нямам правна опция за това. Не мога да не разрешавам сложни разрешителни с включено изискване за изгаряне на боклуци ", сподели екоминистър Личев.

Според обяснението, това е въпрос на изменение на тълкуванието на регламента, който е закон от Европейска комисия , тъй че да се ограничи до най-малко това. На уеб страницата на министерството всекидневно ще се вижда какви боклуци влизат на територията на България.

Заради недостига в бюджета на ПУДООС не може да се провежда почистването на реките. Няма и лев за реализиране на главните политики на министерството до края на годината. А заради неналичието на работещо сега Народно заседание, което да актуализира бюджета, това излиза като мина.

Няма пари даже за маркиране с табели мостовете, които пресичат пътищата , и тези, които пресичат реките с имената им . Това е доста значимо, тъй като е детайл на образование и почитание към реките, които са на територията на България, изясни министърът.

Той даде обещание, че по време на служебното държавно управление ще работи за изменение на Закона за водите, с цел да се забрани издаването на позволение за ВЕЦ-ове във вътрешните реки.

Планът за възобновяване и резистентност на Р България би трябвало да се преработи. " Планът го разбирам, като финансиране на действия, които носят добавена стойност и увеличение на Брутният вътрешен продукт, а не като финансиране на лозунги . Един от плановете е построяването на СПА център в Овча купел, " който да е най-големият в Европа, а за какво не и в света ", изясни той.

Искам да бъде заложено и създаване на съоръжения за рандеман на кинетична сила от река Дунав , взаимно със съседите ни в Румъния по протежението на общата ни граница . Методът не пречи нито на корабоплаването, нито на миграцията на рибите, сподели министърът.

Очакванията му са да бъде построено и пристанище наоколо до Капитан Андреево, където дружно с Гърция и Турция да създадем плаваема река Марица до Бяло море . По този метод, ще можем да включим в пътните връзки товарите, които ще идват по воден път. Такива планове биха нараснали стандарта ни, а не заложените до този миг.

В отговор на въпрос за заменки на земи от екозона " Натура 2000 " и наказателни процедури на Европейска комисия против България зам.-министър Емилия Тончева изясни, че пари в Оперативна стратегия " Околна среда " са пренасочени напълно към действия за решение на проблемите с епидемиологичната конюнктура . " В момента няма никакви средства за това, решението е напълно на предното държавно управление, средствата са ориентирани съвсем императивно ", сподели Тончева.

18 са започнатите наказателни процедури на Европейска комисия против България в сектор околната среда. Една от тях е за фините прахови частици (ФПЧ), по нея има заведено второ дело в съда на Европейски Съюз и се чака глоба против България. Нивата на ФПЧ не са достигнали указаните от Европейска комисия параметри и сме надалеч от осъществяването на това условие и по тази причина вървим съществено към налагане на глоба.

Експертите в Министерство на околната среда и водите може да опитат да се борят разпределението на глобата да е търпимо. Т.е., в този момент е избрана глоба в размер на 3156 евро дневно за зона, която включва няколко общини, даже такива, които към този момент не са в нарушаване.

За осъществяването на Оперативна стратегия " Околна среда " Поля Пенчева разгласи, че бюджетът на ОПОС 2014-2020 година е 3,393 милиарда лева Договорените планове са на стойност 3,8 милиарда лева Т.е. програмата е договорирана на 112%, това се прави по рекомендация на Европейска комисия - ще има планове, които няма да могат да се изпълнят, по тази причина е добре да има предплатено подписани и страната да употребява този запас.

До момента са изплатени 1,366 милиарда лева Това са 40% от средствата по програмата. Подадени са 473 плана, 329 са контрактувани , останалите са в развой на оценка, по този начин 263 са в осъществяване, а 66 са изпълнени. За ОПОС 2021-2027 година са планувани средства в размер на 3,6 милиарда лева

По думите на зам.-министър Ренета Колева за бюджета на ПУДООС единствено през април от УС са утвърдени планове за 82 млн. лева, а наличният разходен таван за 2021 година е 70 млн. лева Предприятието има подписани контракти за общо 111 млн. лева, от които предстоят заплащания за 62 млн. лева . От началото на 2021 година са изхарчени 24 млн. лева и в границите на утвърждения разходен таван. До края на годината ПУДООС разполага с 41 млн. лева, което значи, че парите са незадоволителни за разплащане по подписаните контракти - 20 млн. лева . А за всички поети задължения по решения на УС, нужните средства са 176 млн. лева

Колева изясни, че е наредила краткотрайно да спре приемането на нови заявки и да се приключи осъществяването на заплащания, до момента в който се извършат всички инспекции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР