Еколози установиха голяма част от целевите видове безгръбначни животни в

...
Еколози установиха голяма част от целевите видове безгръбначни животни в
Коментари Харесай

Теренни проучвания откриха за първи път от 50 години насам редкият грапав бегач в България

Еколози откриха огромна част от целевите типове безгръбначни животни в България по време на теренни изследвания, оповестиха от компанията, която прави проучванията. Най-интересните открити представители са: Carabus variolosus (1 образец до с. Вършец), Saga pedo (2 екземпляра на резерват „ Сините камъни "), Pilemia tigrina (6 екземпляра до Враца) и Nymphalis vaualbum (13 екземпляра до с. Горни Лом).

Редкият бръмбар Lucanus cervus-1083 (4бр.) е открит в гр. Маджарово на завоя на р. Арда. Всички тези типове са извънредно редки за фауната на България заради обстоятелството, че са с доста локално разпространяване. Особено грапавия бегач (Carabus variolosus), който не е откриван за последните 50 години в България.

Видът е сериозно заплашен в целия ареал от разпространяването му, заради изгубване на естествения хабитат. Обитава крайбрежия на бързотечащи планински реки и потоци, тресавища (мочурища) и прилежащите им горски местообитания в планини. Отрицателно настоящи фактори са понижаване на дебита на планински реки и потоци вследствие на тяхното потребление за битови потребности (напояване, водоснабдяване) или за произвеждане на сила.

ДЗЗД „ ЕНВИМОН " прави теренен мониторинг на естествени местообитания на територията на зони от екологичната мрежа „ НАТУРА 2000 “ и отвън тях в разнообразни елементи на страната.

Мониторингът се реализира по план на Изпълнителната организация по околна среда - „ Извършване на разбори и изследвания на типовете и естествените местообитания в България, предмет на докладване според член 17 от Директивата за местообитанията и член 12 от Директивата за птиците “ по ОПОС 2014-2020.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР