Еколози настояват да бъдат спрени проектите за инсталации за горене

...
Еколози настояват да бъдат спрени проектите за инсталации за горене
Коментари Харесай

Еколози искат спиране на инсенераторите за горене на боклук в София и в Девня

Еколози упорстват да бъдат спрени плановете за съоръжения за горене на боклуци в София , която може да стартира да внася отпадък и в Девня. Искането им е демонстрирано с две протестни шествия - сутринта и от 18 часа. Проявите се провеждат от сдруженията " За Земята " и " Дишай Девня ", осведоми БНР.

Протестът за София е поради провеждания търг за избор на реализатор , който през лятото да стартира градежът на оборудване, което ще създава топлинна и електрическа сила посредством изгаряне на RDF-гориво , добито от битови боклуци.

Преди 10 година Столичният общински съвет утвърди плана за построяването на инсинератора. От тогава започнаха дебатите по плана. Съоръжението би трябвало да бъде издигнато на площадката в Топлоелектрическа централа - София зад Централна жп гара .

Мотивът на столичните управляващи, е че инсталацията ще е от изгода за столичани и че " Топлофикация " ще спести пари от природен газ.

Идеята за осъществяване на локален референдум, на който жителите да решат дали да се строи инсталацията бе отхвърлена от болшинството в Столичния общински съвет. Имаше обвиняване за заема, с който общината ще строи инсталацията. Самите столичани са на разнообразни отзиви - някои считат, че това в допълнение ще замърси въздуха, други се притесняват какво ще бъде горено.

През януари " Топлофикация - София " разгласи търг за избор на реализатор на плана . Крайният период за подаване на предложения е 15 март . Предвижда се инсталацията да бъде издигната до 2023 година, а строителните работи да стартират още през юли тази година .

През 2020 година Върховният административен съд се произнесе - " Топлофикация София " не е потвърдила, че планът за инсинератор на боклуци не вреди на здравето на хората . Постановено бе преразглеждане на разрешението за построяването на оборудването. Жалбата бе подадена от Сдружение " За Земята ". Десислава Стоянова от сдружението изясни, че делото се намира в съда.

" Следва да бъдат изяснени въпросите по отношение на здравния риск, нездравословни излъчвания, рискови боклуци от пепелта ", разясни Стоянова.

На процедура планът към този момент се извършва, без да се изчака окончателното правосъдно решение и при отсъствието на утвърден отчет за оценката за въздействието върху околната среда .

Стоянова разяснява, че инсталацията се показва като нещо дейно, само че нейният потенциал е 180 хиляди тона боклуци годишно , които ще бъдат горени 30 години би трябвало да се горят, тъй като това е " животът " на плана.

В момента София създава по-малко от половината от този потенциал. Тази апаратура ще ни вкара в нещо като затворен кръг - ние би трябвало да пълним това " страшилище ", с цел да може то да е дейно, да работи. Съответно това може да ни принуди да внасяме боклуци . "

Изграждането на инсталацията ще коства 350 милиона лв. с Данък добавена стойност, излиза наяве от публичната поръчка. Има доста скрити разноски, които би трябвало да бъдат оценени , когато вършим сметката кое е преференциално и кое не, прецизира Десислава Стоянова. При изгарянето на такива боклуци се отделя токсична пепел, която ще се изнася, има и друга пепел и шлака , добавя тя.

Инсинераторът ще се изплати до 26 години, а неговият живот е 30 години , прави равносметка Стоянова.

Изгарянето на отпадъците ще се трансформира в нов източник на атмосферно замърсяване, уверени са еколозите . " Една такава апаратура единствено ще способства за микса от замърсители, които имаме към този момент в града ", счита Десислава Стоянова.

В инсинератора може да се изгарят десетки хиляди тонове скъпи първични материали, които биха могли да се рециклират и компостират .

От съдружие " За Земята " приканват за преустановяване на плана и вложение на безвъзмездната помощ от Европейската комисия в съоръжения за преработване и компостиране, както и за въвеждане на система за комфортно и дейно разделно събиране на отпадъците.

Протестните прояви в столицата са ситуирани в два часови пояса - сутринта и вечерта. В 18 часа шествие против горенето на боклуци ще тръгне от Министерството на здравеопазването към Министерство на околната среда и водите . Час по-късно в Дома на кино ще бъде открита фотоизложба, която демонстрира тревожната обстановка в град Девня.

В Девня планове за горене на боклуци към този момент са осъществени, има и нови капиталови оферти.

В близкото минало Девня е наричана " долината на огромната химия ". Причина за развиването на химическата индустрия там е изобилието на вода, сол и варовик в региона . Там се създава електрическа енергия, цимент, захар, сода, торове и други.

След това Девня се снабдява и с друго наименование - " долината на бавната гибел " - релефът и климатът, честото безветрие, основават условия за централизация на атмосферни замърсители и радиационни мъгли.

В същото време там все по-често се горят и складират боклуци, съобщи Ваня Захариева, ръководител на гражданското съдружие " Дишай Девня ". Тя дава образци - мобилна апаратура за термично отнасяне на боклуци, цех за остарели гуми, площадка за предпазване на неопасни боклуци, горене на пестициди, RDF-отпадъци и медицински боклуци.

" Затова сме тук, да изкрещим - " Стоп! Девня не е котловина на боклука ", съобщи Захариева. Тя е безапелационна, че " изгарянето на боклуци и предприятията, свързани с това, не е стопанската система, която ни би трябвало ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР