Екологията – приоритет на новото правителствоКонсервативният Християнсоциален съюз (ХСС) и

...
Екологията – приоритет на новото правителствоКонсервативният Християнсоциален съюз (ХСС) и
Коментари Харесай

Бавария договори коалиционен кабинет

Екологията – приоритет на новото държавно управление


Консервативният Християнсоциален съюз (ХСС) и политическата групировка “Свободни гласоподаватели ” (СИ) подписаха през вчерашния ден съглашение за съдружно ръководство в немската федерална провиниця Бавария, съобщи ДПА.

Подписването стана ден, откакто двете партии късно в неделя договориха дефинитивно стратегия за ръководство. Сред целите в нея са спомагателна финансова помощ за фамилии с дребни деца и понижаване на вредите върху околната среда, в това число ограничение на застрояването.

Формирането на коалиция се наложи след изборите на 14 октомври, в които ХСС (баварския сътрудник на ХДС на Ангела Меркел), който до момента управляваше независимо, загуби 10% от поддръжката си и остана без безусловно болшинство в Народното събрание. Втора мощ са Зелените, само че ХСС избра да се съюзи със СИ, тъй като били по-близки до тях в политическо отношение.

60-страничното съглашение за коалиция бе подписано от страна на ХСС от шефа на парламентарната група на партията Томас Кройцер и премиера Маркус Зьодер, а от страна на СИ от ръководителя на парламентарната група Флориан Щрайбъл и Хуберт Айвангер, който ще бъде вицепремиер в новото държавно управление.

Утре предстои Народното събрание на провиницията да гласоподава кандидатурата на Зьодер за нов мандат отпред на кабинета. В него СИ ще има трима министри – на културата, на стопанската система и на околната среда, както и двама държавни секретари.

Лидерът на ХСС – Хорст Зеехофер, който е вътрешен министър във федералното държавно управление на Ангела Меркел, привества постигнатото съдружно съглашение. След вота на 14 октомври Зеехофер разгласи, че ще поеме отговорност за неприятното показване на ХСС, а през вчерашния ден сподели, че на 12 ноември ще направи изказване за своето бъдеще.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР