Екологичните данъци у нас съставляват дял от 9,6 на сто

...
Екологичните данъци у нас съставляват дял от 9,6 на сто
Коментари Харесай

Евростат България е сред страните в ЕС с най високи екологични данъци

Екологичните налози у нас съставляват дял от 9,6 на 100 в общите доходи от налози и обществени вноски през 2016 година, при междинен индикатор за Европейски Съюз от 6,3 на 100

България е измежду първите пет страни в Европейски Съюз, в които се заплащат най-високи екологични налози в общността, демонстрират данни от разбор на Евростат за каузи на екологичните налози в общите държавни доходи от налози и обществени вноски през 2016 година, съобщи Дарик, базирайки се на Българска телеграфна агенция.

Екологичните налози у нас съставляват дял от 9,6 на 100 в общите доходи от налози и обществени вноски през 2016 година, при междинен индикатор за Европейски Съюз от 6,3 на 100. Освен това събраните екоданъци у нас през 2016 година са били в размер на 1,334 милиарда евро. За съпоставяне - през 2007 година, когато страната ни става пълновръстен член на Европейски Съюз, размерът на събираните екоданъци е бил към 1 милиарда евро, или растеж за 10 години от 334 млн. евро, демонстрират данните на Евростат.

За страната ни максимален дял от събраните екологични налози се пада на таксите върху силата /включително горивата за транспорт/ - към 75 на 100, като останалите сегменти са почти - 20 на 100 от налози върху превоза /без горивата/ и към 5 на 100 такси от замърсяването на околната среда и ресурсите, демонстрират данните на Евростат.

Европейската статистика разграничава четири разнообразни категории екологични налози: от силата /всички типове горива за транспорт/, превоза /внос или продажба на МПС, регистрация на МПС и др./, замърсяването на околната среда и ресурсите. Екоданъците от ден на ден се употребяват, с цел да повлияят на държанието на икономическите оператори, без значение дали са производители или консуматори.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР