Екологична печка на твърдо гориво с 2-3 пъти по-голяма ефективност

...
Екологична печка на твърдо гориво с 2-3 пъти по-голяма ефективност
Коментари Харесай

Електрическо колело и екопечка са сред българските иновации за справяне с енергийната бедност


Екологична печка на твърдо гориво с 2-3 пъти по-голяма успеваемост и първообраз на електрическо колело за градска среда са измежду плановете за български финалисти на европейския акселератор „ Социални нововъведения за справяне с енергийната беднотия “, заяви пред БНР Емилия Ангелова – действен шеф на платформата MOVE.BG.

Сред тях има стартъпи с бизнес модел, някои от които продават на външни пазари, както и неправителствени организации, само че сме горди от включването на два училищен екипа – от учебното заведение „ Джон Атанасов “ към Техническия университет, сподели тя в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “

Българските финалисти в европейския акселератор „ Социални нововъведения за справяне с енергийната беднотия “ ще бъдат показани в 19 ч. в офиса на MOVE.BG.

„ Единият тим даже има подготвен първообраз на електрическо колело за градска среда, което се зарежда от слънчеви панели, които са включени в „ интернет на нещата “, като при несъмнено генериране на сила, тя може да се преразпределя в мрежата “, описа Ангелова.

„ Тези неща малко звучат като в бъдещото, тъй като в България има редица закони, които не разрешават потребителят да е производител на сила. Но в бъдеще това е едно отлично решение, и то на 15-годишни “, добави тя.

Друг план е печка на твърдо гориво с 2-3 пъти по-голяма успеваемост, която е 99% по-екологична. „ Те са измислили филтър, който отстранява нездравословните частици при изгарянето. Тя е извънредно подобаваща за енергийно небогати фамилии, тъй като е на налична цена. В момента екипът продава в България и на 7 пазара отвън България и са много сполучливи. Започнали са преди 3 години “, изясни Ангелова.

От MOVE.BG се насочили към нововъведенията в тази сфера, тъй като България има „ доста огромна преднина “ пред останалите в дъното на класацията по европейския показател за енергийна беднотия. Макар че това не е проблем единствено на България, към 50 млн. семейства са наранени от този проблем, като 60% от тях са в Централна и Източна Европа.

Емилия Ангелова изясни, че от на следващия ден стартира развой на свързване на тимовете финалисти с техни ментори – механически и бизнес консултанти. Те влизат в акселераторска стратегия, която продължава от юни до ноември, като огромният край е през декември.

„ Тогава те би трябвало да показват новите си тактики въз основа на диалозите с менторите, като ще се борят и за финансиране “, сподели Ангелова и уточни, че концепцията е програмата да не завърши единствено с тази една година поради сложността на казуса.

„ Ние желаеме да продължим да работим с тях и да следим тяхното развиване и да им помогнем с каквото можем “.

От всяка една страна ще се избере по един победител, който ще получи като цяло скромна сума, с цел да се опитат да осъществят наученото по менторската стратегия с опция по-късно да бъдат в допълнение подкрепени.

Състезанието се организира за трета поредна година, като България е включена за първи път.

Цялото изявление с Емилия Ангелова може да чуете в звуковия файл на уеб страницата на БНР: http://bnr.bg/post/101121032/ekopechka-na-tvardo-gorivo-i-elektrichesko-kolelo-sa-sred-balgarskite-inovacii-za-energiina-efektivnost
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР