Екологична катастрофа заплашва жителите на град Средец. 21 години след

...
Екологична катастрофа заплашва жителите на град Средец. 21 години след
Коментари Харесай

Екологична катастрофа заплашва жителите на град Средец

Екологична злополука заплашва жителите на град Средец. 21 години откакто Министерството на защитата закрива четирите военни поделения в края на града – постройките са разграбени, порутени и рискови, а територия от близо 40 декара е превърната в голямо бунище. Община Средец няма нито нужната техника, нито служащи, с цел да разчисти отпадъците, а Министерството на защитата през последните 10 години не дало отговор на нито едно от многочислените изпратени до тях сигнали и писма от Общината. 

Още през 2012 година Община Средец внася в МО искане собствеността върху военния парцел с отпаднала нужда да и бъде трансферирана за стопанисване. Отговор няма. През 2017-та година настояването е изпратено още веднъж. Отговор отново няма, а боклуците на терена не престават да се натрупат. Преди една година от МО оферират на Община Средец да изготви количествена сметка, с цел да се види какви разноски ще бъдат нужни за разчистване на отпадъците. Общината, обаче, не може да изготви подобен финансов проект, а в това време на 5-и ноември с решение на Министерския съвет 40 дка от военния парцел се трансферират като благосъстоятелност на Министерството на земеделието, храните и горите. Защо Общината не може да изготви количествена сметка и по кое време и по какъв начин ще бъде разчистен в този момент теренът.

Нерегламентираното бунище, в което е превърнато безстопанственото военно отделение, придобива сериозни размери, а досега няма никакви дейности за преустановяване на замърсяването. Преди седмица Областната дирекция „ Земеделие и гори “ в Бургас получава акта за държавна благосъстоятелност върху 40 декара от терена. Към парцела има интерес и в случай че се рекултивира, може да се употребява, сподели началникът на отдел Управление на държавни аграрни земи към Министерство на здравеопазването Кирил Стоянов. Тъй като министерството от скоро е притежател на терена, още не са набелязани ограничения за разчистването му, добави той.

За 16 февруари (сряда) е планувана среща на представители на МО с кмета на община Средец Иван Жабов. Разчистването на сметището ще бъде тематика на диалога. Въртележката сред притежателите на парцела, Общината и контролните органи продължава да се върти, а въпросите кой, по кое време и по какъв начин ще разчисти сметището се движат години наред в омагьосания кръг.
Репортаж на Даниела Костадинова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР