Екоинспекцията във Велико Търново изпрати положително становище относно постъпило предложение

...
Екоинспекцията във Велико Търново изпрати положително становище относно постъпило предложение
Коментари Харесай

Обявяват нова защитена местност по поречието на река Негованка в Търновско

Екоинспекцията във Велико Търново изпрати позитивно мнение по отношение на постъпило предложение в Министерство на околната среда и водите за оповестяване на предпазена околност (ЗМ) „ Горно поречие на река Негованка (Горния Боаз) “, в землищата на великотърновските села Ново село и Емен.

Предложението за нова Защитена местност е на кмета на Ново село Христо Христов и Търговско дружество „ Академика “, като територията с повърхност от 577,394 дка обгръща част от поречието на р. Негованка в дребен карстов пролом сред селата Ново село и Емен, в Централен Предбалкан. Тази част от реката е непокътната и неповлияна от антропогенни действия. Няма хидроинженерни действия и уреди – корекции на речното корито, насипи, бентове, прагове и интензивни аграрни действия. Около речния сектор са ситуирани, гори, пасища и ливади, скални венци и навеси.

Основните претекстове за оповестяването на територията като предпазена е съществуването на добре непокътнати остарели дъбови и габърови гори с присъединяване на явен, върба и бяла топола по речните крайбрежия, с обособени вековни дървета от типа елементарен и воден габър. Характерни за региона са характерните карстови формирания – карни полета, пещера и скални навеси край самото речно течение. В препоръчаната територия са включени и няколко дребни водопада на р. Негованка.

В предлагането се показва, че в рамките на въпросната територия са открити местообитания на предпазени по реда на Закона за биологичното многообразие растителни типове като елвезиево и снежно кокиче, които също са включени в Червената книга на Република България, с природозащитен статут „ заплашен “ тип.

Освен посочените типове с висока консервационна значителност в региона са публикувани и обширни и богати залежи на червен божур, есенно ботурче, копитник и други Районът съставлява и местообитание на предпазени типове птици и скотски типове като гарван, черен щъркел, бухал, видра и пума.

В мнението си Регионална инспекция за опазване на околната среда регистрира, че обособената територия е подобаваща за обезпечаване на по-добра отбрана на залежи и местообитания на описаните типове и непокътнати крайречни гори. Предложената територия дава отговор на критериите за предпазена околност по смисъла на Закона за предпазените територии. Тя не се припокрива със предпазена зона от екологичната мрежа Натура 2000. Намира се в относителна непосредственост до естествена забележителност „ Каньон на река Негованка “ и предпазена зона BG0000216 „ Емен “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Осигуряването на законова отбрана на препоръчаната територия в допълнение ще обезпечи биокоридор и възстановяване на екологичната кохерентност сред детайлите на Националната екологична мрежа – предпазените територии и зони.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР