Екоинспекцията в Пловдив ще трябва да плати глоба от 300

...
Екоинспекцията в Пловдив ще трябва да плати глоба от 300
Коментари Харесай

Глобяват екоинспекцията в Пловдив - 3 години не е взела мерки заради мръсния въздух

Екоинспекцията в Пловдив ще би трябвало да заплати санкция от 300 лв. поради неизпълнено правосъдно решение. През 2021 година магистратите дадоха период до края на предходната година да се изпълнят съответни ограничения за възстановяване качеството на въздуха в града под тепетата, само че откакто това не се е случило на процедура в този момент институцията е глобена и финансово. Делото беше заведено преди няколко години от гражданско съдружие, откакто стана ясно, че градът е един от най-мръсните освен у нас, само че и в Европа.

През последната година ремонтите в Пловдив са една от главните аргументи за мръсния въздух. Вече повече от година регионът към Централна гара е строителна площадка. Автобуси, коли и пешеходци газят в тиня и прахоляк.



" Специално от Кючука хората са доста затруднени, изключително тези, които вървят пешком. Някой път аз съм вървяла и като мине един рейс, когато е изсъхнало и става облак прахуляк и това всичкото го дишаме ", споделя локална жителка.

" Градът е извънредно кален. В момента, в който тази тиня изсъхне, тя се разнася като прахуляк и това провокира от безобидни алергии, до белодробни болести, рак и куп други ", сподели Михаил Екимджиев – юрист, асоциация " Европейска интеграция и права на индивида ".



От районната екоинспекция показват данни, които демонстрират, че пловдивчани дишат по-чист въздух през последните години. За първите два месеца на сегашния отоплителен сезон дните с превишени равнища на фини прахови частици на двете измервателни станции са 39, до момента в който за същия интервал на предходната година те са били над 60.

" Ние работим по ограниченията и наредбите, които сме ги разписали в програмата за качеството на атмосферния въздух и по стратегия за околна среда, която е призната от Общинския съвет, само че какво тъкмо не е направено, съдът към този момент е решил. Винаги има още какво да се желае ", сподели Иван Стоянов – зам.-кмет на Пловдив.



Според Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив за интервала, в който по рекомендация на съда е трябвало да се изпълнят съответните ограничения за възстановяване качеството на въздуха, са направени 165 инспекции и са издадени 74 наставления.

За актуалната година от община Пловдив възнамеряват да работят по премахването на така наречен кални петна. Това са междублокови пространства, на които в този момент се изхвърлят отпадъци или се паркира. Докато това се случи е несъмнено, че в дните с мъгла над града поради местоположението му пловдивчани ще дишат замърсен въздух.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР