Екоинспекцията провери замърсена ли е река Новачица в района на

...
Екоинспекцията провери замърсена ли е река Новачица в района на
Коментари Харесай

Авариен проект на Софийска вода замърси река Новачица

Екоинспекцията ревизира нечиста ли е река Новачица в региона на Ловния парк в София.

Проверката е по сигнал, постъпил на 10 октомври.

Слуожителите на Регионална инспекция за опазване на околната среда - София са направили обход на реката и са открили забележими промени в качеството на водата с характерности за битови отпадъчни води.

Изискани са представители и информация от Басейнова дирекция " Дунавски регион ", регион " Изгрев " към Столична община и " Софийска вода ".

От представителите на " Софийска вода ", участвали на място при инспекцията е показана информация, че сдружението е възложител по осъществяването на незабавен спешен план за замяна на десен слатински колектор в сектора сред улица " доктор Любен Русев " и МБАЛНП " Свети Наум ". Причината за повредата е компрометирането на градивната целокупност на колектора в резултат на пропадания и опустошения на дъното му, изключително в зоната, преминаваща под административната постройка на болничното заведение. Поради риск от сриване на постройката се постанова цялостна замяна на тръбите в засегнатия сектор.
 Замърсяване на река Княжеска в София беше открито при инспекция по сигнали
Замърсяване на река Княжеска в София беше открито при инспекция по сигнали

Министерство на околната среда и водите алармира кмета на регион " Витоша " и чака отговор

Поради повреда на основния канализационен колектор , за осъществяването на въпросния план, отпадъчните води са отбити от градската канализация през отливен канал на дъждопреливника в река Новачица.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - София обаче не е била известена от " Софийска вода " или общината за посочената повреда и отбиването на води от градската канализация в реката. Инспекцията е известена едвам след постъпването на сигналите на 11 октомври от " Софийска вода " за нужните спешни дейности.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда са направени следните наложителни наставления на " Софийска вода " АД : компанията би трябвало да предстваи подробна информация за плана за замяна на канализационния колектор, в това число всички разрешителни и утвърждения, да показа съответен времеви график за осъществяването на плана, както и документално да уведоми инспекцията за преустановяването на отвеждането на отпадъчните води в река Новачица.

Посочва се, че според Закона за водите кметът на общината управлява построяването, поддържането и вярната употреба на канализационните мрежи и оборудванията за филтриране на битови отпадъчни води. В тази връзка на кмета на София са дадени наставления да бъде показана информация по отношение на осъществяваните ремонтни действия, разбор от изпълнителите на всички вероятни механически решения за недопускане на замърсяване на реката, усъвършенстването на периодите за допустимо най-бързо привършване на ремонтните действия, както и подхванати ограничения за минимизиране на замърсяването на реката и нейното възобновяване след привършване на дейностите.
 Проверяват нечиста ли е река Струма край Перник
Проверяват нечиста ли е река Струма край Перник

Министерство на вътрешните работи се самосезира след изявления на жители в обществените мрежи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР