Екогласност ще сезира ДАНС, прокуратурата, НАП, Министерството на енергетиката и

...
Екогласност ще сезира ДАНС, прокуратурата, НАП, Министерството на енергетиката и
Коментари Харесай

Екогласност сезира ДАНС, прокуратурата, НАП и няколко министерства заради кариерата в Белащица

" Екогласност " ще сезира ДАНС, прокуратурата, Национална агенция за приходите, Министерството на енергетиката и Министерство на околната среда и водите с нови сигнали за нарушавания, свързани с кариерата за скални материали до Белащица. Това разгласи на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на " Екогласност " Емил Георгиев, съобщи кореспондент на.
Георгиев е безапелационен, че става въпрос за противозаконен рандеман на подземни благосъстояния с нездравословно влияние на околната среда и здравето на хората от страна на концесионера " Холсим кариерни материали Пловдив " АД, както и за безучастие на държавните органи. " Екогласност " упорстват и за оставките на тримата шефове на районните инспекции по околната среда в Пловдив Монтана и Бургас.
" Министерството на енергетиката е установило, че компанията си разрешава да добива естествени благосъстояния отвън границите на предоставената му концесия, което удостоверява многочислените сигнали, които „ Екогласност ” и жителите на селата Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян са подавали неведнъж до държавните институции в продължение на повече от 2 години ", посочи Георгиев. По думите му завършена е огромна екологична заплаха в региона на кариера Белащица.
„ В резултат на хищническа активност на компания „ Холсим кариерни материали Пловдив " АД при рандеман на скални материали от находище Белащица природата на към 200 декара концесионна повърхност по този начин брутално се унищожава, че в скоро време един прославен връх Калян, който защищава селата, две общини и изключително квартал „ Тракия “ в Пловдив от внезапни климатични промени, е на път да изчезне ", сигнализира ръководителят на " Екогласност ". Той посочи, че компанията майка на концесионера е със правосъдна регистрация във Швейцария и че " концесията е предоставена на 22 декември 2000 година, с решение, написано от ангела на демокрацията Иван Костов за период от 20 години ". От тогава насам, по думите му, кариерата се експлоатира с цялостна мощ при фрапантни нарушавания на поетите от концесионера с контракта задължения за което " Екогласност " са реагирали с доста сигнали и митинги.
" В резултат на взривни действия неведнъж се надвишава нормата на запрашеност на въздуха, има статистика, че внезапно се усилват белодробните болести, изключително на дребните деца – над 10 пъти ", уточни Георгиев. " Тази компания не просто копае и добива инертни материали, а копае в здравето на дечицата ", разяснява той.  Има напукани къщи в региона на Белащица, присъединяване на пътя, който е републикански път е мощно нечист с боклуци от индустриалната активност и се основават предпоставки за произшествия, сигнализира още Георгиев.
" Фирмата концесионер своеволно е разширила границите на рандеман на скални материали, т.е. имаме задоволително учредения да твърдим, че там има противозаконен рандеман. Тази компания си разрешава кражба на подземни благосъстояния, които по Конституция принадлежат на жителите на България ", безапелационен е Георгиев. Според него тези нарушавания са потвърдени от " Екогласност " и са задоволително съображение да се приключи концесията.
" Държавните органи към този момент се ослушват, може би тъй като компанията има седалище в Швейцария, само че евентуално проблемите няма да свършат с това, тъй като тази компания е подала заявление за концесия на още 50 декара за 25 години в рамките на историческия връх цар Калоян ", добави Георгиев.
Констатираните от " Екогласност " нарушавания са дали учредения на Министъра на енергетиката да глоби компанията с 50 000 лева, само че в наказателното разпореждане, което е от 21 май тази година има значим пропуск, сигнализира още Георгиев и посочи, че става въпрос за разпореждания на Закон за подземните благосъстояния, съгласно които наред с санкция и имуществена глоба следва да се лишават в интерес на страната добитите подземни благосъстояния и техническите средства. Той сподели посредством видеоклип техниката, която пъпли по скатовете на връх " Калоян " и заяви, че глобата е обжалвана.
Колко загуби продължава да предизвиква на страната швейцарския вложител и дали безнаказано българска компания може да употребява естествените благосъстояния на Швейцария; за какво при потвърдени нарушавания държавните органи не упражняват нужния надзор с цел да прекратят кражба на държавна благосъстоятелност, питат от " Екогласност " и упорстват за отговори.
Регионалната ревизия по околна среда прикрива нарушаванията, уверен е Емил Георгиев. Той уточни, че през януари тази година е постъпил следващият сигнал за големи облаци прахуляк от кариерата. " Регионалната ревизия издаде наставление по тарикатски метод - без посочени крайни периоди за ограничения против запрашеността на въздуха, вследствие на което на 27 януари наказателното разпореждане пада в съда ", описа Георгиев. Това не е единствената районна ревизия, която прикрива нарушавания в опазването на околната среда, посочи той и уточни като сходни образци Видин, където има завод за изгаряне на гуми и безумните строителства към Созопол и ролята на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас.
" Настояваме за среща с министъра на околната среда, на което ще желаеме освобождение на тримата шефове на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Пловдив, Монтана и Бургас ", съобщи Георгиев.
" Ако Министерство на околната среда и водите не се съобрази с нашите претенции да се намесва там където се правят безумни похищения против природата ще се сблъска с нашия яд ", заплаши Георгиев и разгласи, че " Екогласност " приготвят нов митинг.
Той изрази вяра институциите да реагират на новите сигнали и настояванията на бранителите на природата в региона на кариерата. " Настояваме да се спазят условията на Закона за подземните благосъстояния и да се отнеме цялата техника, направила противозаконен рандеман, както и да се извърши сложна инспекция за нарушавания против околната среда и утежняване параметрите на водите и въздуха ", подчертаха от " Екогласност ".
Павел Емишев, общински консултант в регион " Родопи ", към който е Белащица, посочи, че кариерата не разполага с водоизточник, с цел да прави оросяване на терена срещу запрашаване на въздуха и че общинският съвет на община " Родопи " се опълчва на този метод на рандеман на инертни материали. Той също укори районната ревизия по околна среда в безучастие. За 1 година има 5 инспекции от Регионална инспекция за опазване на околната среда, наложени актове за към 2000 лева, уточни той и за съпоставяне посочи: " Ако имаш павильонче за банички и не чукнеш баничка ще те затворят за една седмица най-малко, само че в случай че добиваш инертни материали и тровиш хората, ще ти наложат акт от 2000 лв. ". Повечето актове се апелират и не устоят в съда, тъй че не се стига до дейно наказване на нарушителя и тази процедура, може би е умишлена, допусна общинският консултант.
Заради взривяванията и вибрациите в региона е в заплаха и един от най-старите храмове " Свети Георги ", сигнализираха още от " Екогласност " и оповестиха, че имат намерение да сезират и Министерството на културата.

" Няма да мирясаме. Първите, които ще усетят нашия яд, са Министерство на околната среда и водите ", съобщи Емил Георгиев. " Ако този път способените държавни органи не подхващат дейности, тази конференция ще бъде пренесена в Брюксел ", закани се още той.
Георгиев заяви във връзка презастрояването по Черноморието, че от 2006 година " Екогласност " води борба за запазване на дюните. " В момента най-горещата точка за строителство е Созопол. В региона на остров " Св. Тома " се прави голямо строителство върху самия плаж. Министерство на околната среда и водите не се задейства, макар нашите сигнали. Там се предвиждаха 10 басейна върху плажа. След като не се взеха ограничения там продължи строителството под формата на брегоукрепване, което е безумство, тъй като там няма свлачищни процеси ", сигнализира Емил Георгиев. " Как да идват туристи като не е несъмнено дали някой бетоновоз няма да се изсипе върху тях или някоя тухла няма да падне върху главата на екскурзианта и по какъв начин като шезлонг и чадър костват 40 лева ", добави ръководителят на " Екогласност ". 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР