Екоексперти от Пазарджик са работили по сигнал за мечка, направила

...
Екоексперти от Пазарджик са работили по сигнал за мечка, направила
Коментари Харесай

Мечка с GPS щурмува кошери в Стрелчанско

Екоексперти от Пазарджик са работили по сигнал за мечка, направила пакости по пчелин в Стрелчанско, оповестяват от ведомството. Звярът е забелязван нееднократно край разнообразни селища в Средногорието, а хората са обезпокоени.

Пастири сезирали Регионалната ревизия по околната среда и водите, че са забелязали мечката да се разхожда край пътища до Стрелча, Блатница и Смилец, а в средата на декември даже е видяна да рови в кошери, с цел да се нахрани. По сигнала незабавно е проведено посещаване на мястото на случая, в това число от комисия, която да оцени вредите.

Установено е, че сега на подаване на сигнала - 14:05 ч. на 10.12.2021 година, мечката не се намира в региона на селата Блатница и Смилец в община Стрелча. Данните са доказани от представител на ИБЕИ на Българска академия на науките и от шефа на Държавното горско стопанство в Панагюрище. Мечката е с GPS нашийник, от чиито данни излиза наяве, че животното е минало през региона на 30 ноември и 1 декември и от дълго време го е напуснало. В региона на Смилец мечката е нанесла провали на пчелин (повредени са няколко кошера с пчелни пити). Ощетеният притежател, който не е измежду сигналоподателите, е подал заявление в ДГС-Панагюрище за погашение на обезщетение, а на разтревожените пастири е обяснено, че не съществува заплаха за селскостопанските животни, които отглеждат.

Сред поданици на Стрелчанско се носи мълва, че мечката е преселена от различен регион на страната - Смолянско, откакто там направила куп пакости. Средногорието пък било определено, защото там е по-слабо застъпено отглеждането на животни и е по-малка вероятността историята да се повтори.

Наша инспекция сподели, че има процедура по този начин да се прави с нападателни животни. Когато даден субект прояви експанзия и изключително в случай че стане рисков за хора и добитък, се преселва другаде. Не излиза наяве по какъв начин това взема решение казуса.

За този образец се твърди, че е пристигнал от Северна България, само че специалисти успокояват, че след нападението на пчелина е тръгнал назад към родното си място. Трудно обяснимо е обаче по какъв начин е минал стотици километри през Стара планина, с цел да попадне в Стрелчанския край. Топлото време тук очевидно не му е разрешило да изпадне в зимен сън, по тази причина е решил да похапне мед.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР