Екоактивисти в Сърбия се съмняват дали е сложен окончателен край

...
Екоактивисти в Сърбия се съмняват дали е сложен окончателен край
Коментари Харесай

Екоактивисти в Сърбия се съмняват, че литиевият проект на Rio Tinto ще бъде спрян

Екоактивисти в Сърбия се съмняват дали е комплициран финален завършек на противоречивия литиев план на Rio Tinto, откакто предходната седмица. Природозащитните организации не са удовлетворени, че министър председателят Ана Бърнабич не е изяснила доста оставащи въпроси и дават обещание да продължат с демонстрациите против други сходни планове, написа Balkan Insight.

В Twitter Асоциацията на природозащитните организации в Сърбия написа: " Тя не сподели какво ще вършим с вредите и с кладенците, които текат. Не сподели дали ще забрани изследванията за литий и бор. Не сподели кой от кабинета й непрекъснато натискаше за плана. " От неправителствената организация Kreni-Promeni показват в обществените мрежи, че единствено едно от двете им претенции за преустановяване на митингите е било задоволено. Другото е било цялостна възбрана за добива на литий и бор за интервал от 20 години. И допълват: " Трябва да обяснят за какво забраняваме на Rio Tinto мина в долината Ядар, а оставяме Eurolitium да копае към град Валево. Освен това те се приготвят да изплатят обезщетения на Rio Tinto. "

Неправителствената организация " Екологично въстание " отбелязва, че битката продължава против други противоречиви минни планове. " Rio Tinto не е единствената минна компания. Имаме 50 нови мини, които са включени в териториалното устройство ", разясняват от организацията.
Все неприятни разновидности за Rio Tinto
Общественото неодобрение от литиевия план в Сърбия доближи пика си в митинги в края на предходната година и държавното управление и президентът Александър Вучич бяха принудени да правят отстъпка с взор към идните парламентарни избори през април. Отначало те оповестиха, че може да спрат плана, само че и предизвестиха, че това може да докара до скъпи последствия, в случай че Rio Tinto реши да съди страната. До този миг Вучич поддържаше по всевъзможен метод минния проект.
Реклама
След изказването на Бърнабич предходната седмица за анулирането на плана от централата на Rio Tinto обявиха, че са обезпокоени. Компанията отбелязва, че при работата си по плана " Ядар " постоянно е спазвала сръбските закони и сега изследва законовите учредения за неговото прекъсване.

Според разбор на Reuters минната компания е изправена единствено пред неприятни разновидности, до момента в който се пробва да избави плана за 2.4 милиарда $. Тя или може да съди държавно управление, като съгласно специалисти този ход евентуално няма да бъде сполучлив и в допълнение ще отблъсне Белград. Или може да се надява, че симпатизиращи политици ще завоюват изборите през април, само че това евентуално ще докара до още повече митинги. Източници от Rio Tinto споделят, че са били наясно с напрежението към сръбския план, само че решението на държавното управление за отменяне е било изненадващо и е оставило компанията пред въпросителни за бъдещата тактика.
Какво е вложила компанията досега
Ако новото държавно управление не промени позицията за прекъсване на плана, това може да принуди Rio Tinto да се откаже, без да подхваща други дейности. До този миг компанията е похарчила 450 млн. $ по плануваната мина.

Също по този начин са вложени години в създаването на технология, която по най-ефективния метод да извлича литий от минерала ядарит в долината Ядар. Освен това предходната година Rio Tinto е транспортирала в контейнери съоръжение за фабрика за култивиране на литий в Сърбия.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР