Оцелелите в либийския пристанищен град Дерна търсят изчезнали близки

...
Екипите за спешна помощ в петък продължиха издирването на хилядите,
Коментари Харесай

Екипите за спешна помощ в петък продължиха издирването на хилядите, които все още се водят за изчезнали от внезапното наводнение с размера на цунами, което помете либийския пристанищен град Дерна, убивайки най-малко 4000 души.

Огромният прилив на вода спука два язовира нагоре по течението късно в неделя и превърна Дерна в апокалиптична пустош, където цели градски блокове и неизброим брой хора бяха отнесени в Средиземно море.

Фотограф на AFP каза, че централните квартали от двете страни на река, която обикновено пресъхва по това време на годината, изглеждаше така, сякаш през нея е минал парен валяк, изкоренявайки дървета и сгради и хвърляйки превозни средства върху вълноломите на пристанището.

„В рамките на секунди нивото на водата внезапно се повиши“, разказа един ранен оцелял, който каза, че е бил пометен с майка си в късното нощно изпитание, преди и двамата да успеят да се качат в празна сграда надолу по течението.

„Водата се покачваше заедно с нас, докато стигнахме до четвъртия етаж, водата беше нагоре на втория етаж", каза неидентифицираният мъж от болничното легло в показания, публикувани от медицинския център в Бенгази.

„Можехме да чуем писъци. От прозореца видях коли и тела, отнасяни от водата. Това продължи час или час и половина – но за нас се почувства като година.“

>Стотици чували с трупове сега се нареждат по покрити с кал улици на Дерна в очакване на масови погребения, докато травматизирани и скърбящи жители търсят разрушени сгради за изчезнали близки, а булдозерите разчистват улиците от отломки и планини от пясък.

В един разрушен дом, спасяване екип изпомпва водата, за да разкрие безжизнените ръце на жена, които все още стискат мъртвото й дете, съобщи кореспондент на AFP.

„Това бедствие беше жестоко и брутално“, каза Ян Фридез, ръководител на либийската делегация на Международния комитет на Червен кръст, който имаше екип в Дерна, когато наводненията връхлетяха.

„Вълна висока седем метра (23 фута) изтри сгради и инфраструктура в морето. Сега членове на семейството са в неизвестност, трупове се измиват обратно бреговете и домовете са разрушени."

Абделазиз Бусмя, който живее в квартал Чиха, който беше пощаден от водната стена, която опустоши по-ниско разположените квартали, изчислява, че най-малко една десета от населението на града от 100 000 души е било убито.

„Изгубих приятелите си , моите близки -- всички те са или затрупани под калта, или са отнесени в морето от придошлите води“, каза 29-годишният мъж.

„Катастрофално въздействие“

Наводненията бяха причинена от мощната ураганна буря Даниел, усложнена от лошата инфраструктура в Либия, която беше потопена в смут, след като подкрепено от НАТО въстание свали и уби дългогодишния диктатор Моамер Кадафи през 2011 г.

Сега Либия е разделена между две съперничещи си власти -- подкрепяното от ООН, международно признато правителство в Триполи и администрация, базирана в засегнатия от бедствието изток.

Ръководителят на Световната метеорологична организация на ООН Петери Таалас каза, че много смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати, ако системите за ранно предупреждение и управление на извънредни ситуации са функционирали правилно в пострадалата от войната страна.

С по-добра координация "те можеха да издадат предупрежденията и силите за управление на извънредни ситуации щяха да успеят да извършат евакуацията на хората и можехме да избегнем повечето човешки жертви“, каза Таалас.

Достъпът до Дерна остава силно затруднен, тъй като пътищата и мостовете са унищожени, а захранването и телефонните линии са прекъснати в широки райони, където най-малко 30 000 души вече са бездомни.

Експертите по климата свързват бедствието с въздействието на нагряващата планета, съчетано с разпадащата се инфраструктура на Либия.

Бурята Даниел набра сила по време на необичайно горещо лятото и по-рано удари Турция, България и Гърция, наводнявайки обширни райони и убивайки най-малко 27 души.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР