Екипите, работещи с американската мисия на Марс “ИнСайт и доставената

...
Екипите, работещи с американската мисия на Марс “ИнСайт и доставената
Коментари Харесай

Американската мисия ИнСайт се е натъкнала на необичайно свойство на почвата на Марс!

Екипите, работещи с американската задача на Марс “ИнСайт ” и доставената от нея немска “къртица ”, към този момент работят по въпроса за какво “къртицата ” е почнала да излиза ненадейно от дупката, вместо да продължи да дълбае във вътрешността. Съгласно известие, публикувано от НАСА, по предварителна информация става въпрос за някакво извънредно свойство на почвата на Червената планета. 

Това е следващият случай, който ни потвърждава какъв брой малко към момента знаем за планетата.

Защото, без значение от обстоятелството, че през последните години на Марс се откри трайно роботизирано наличие, без значение че тези роботи са изпратили хиляди терабайти данни на Земята, планетата си остава значително непозната. Тя продължава да изненадва нейните откриватели по непредвиден метод. Няма значение, че държанието на “къртицата ” е било моделирано благодарение на компютър и десетки пъти тествано в симулирана почва на Земята, явно тук става въпрос за нещо ново и неповторимо.

Един от потребителите на уеб страницата Unmanned Spaceflight счита, че свойствата на марсианския реголит мощно припомнят на описаното в романа на Артър Кларк “Лунен прахуляк ”. Ето какви са думите на един от героите на книгата:

— Този прахуляк — обади се ядовито помощник-инженерът на Порт Рорис — съчетава най-лошите свойства на твърдите тела и течностите, без нито едно от преимуществата им. Когато искаш — не изтича, а когато не искаш — изтича.

Изглежда, че именитият публицист се е оказал за следващ път оракул. 

През идващите дни и седмици екипите на “ИнСайт ” ще проучват до каква степен е безвредно да издигнат роботизираната ръка, благодарение на която бе прикрепяна “къртицата ”. Положението е с напрежение – всяка неточност може да се заплати скъпо. Ако обаче ръката бъде отместена, учените биха могли да погледнат какво тъкмо става в почвата. 

Очакваме с неспокойствие да разберем развръзката на историята! 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР