Екипи на Софийска градска прокуратура, Дирекция Национална полиция и Изпълнителна

...
Екипи на Софийска градска прокуратура, Дирекция Национална полиция и Изпълнителна
Коментари Харесай

Прокуратурата, МВР и Медицински надзор започнаха проверка в психиатричните клиники в София

Екипи на Софийска градска прокуратура, Дирекция " Национална полиция " и Изпълнителна организация " Медицински контрол " са направили инспекции на място в психиатричните клиники в София.

Разследващите органи ревизират дали се съблюдават нормативните условия за лекуване на лица, за които се ползват насилствени медицински ограничения, респективно наложително настаняване и лекуване в държавните психиатрични лечебни заведения, съответните клиники и отделения.

Проверяват се и събитията по отношение на гарантирането правото на достъп до лекуване на уязвима група жители, страдащи от психологични болести, тяхното отнасяне в лечебните заведения и гарантиране спазването на човешки права и права на пациента, изискванията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психологични болести в сходство със стандартите за добра здравна процедура при даване на лекуването и грижи за психологично здраве.

Изяснява се и дали се дават действия по психосоциална рехабилитация в лечебните заведения, в т. ч. и грижи според Стандарта по психиатрия, с оглед констатациите за липса на прогрес на българската страна в тази тенденция, направени от Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване.

В рамките на вчерашния ден инспекции на място са осъществени в:
Държавна психиатрична болница „ Св. Иван Рилски “Държавна психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолизъмЦентър за психологично здраве „ Проф. Н. Шипковенски “ ЕООД„ Център за психологично здраве – София “ ЕООДКлиника по психиатрия към УМБАЛ „ Александровска “ ЕАДПърва и Втора психиатрична клиника към МБАЛНП „ Свети Наум “ ЕАДОтделение по психиатрия към Медицински институт на МВРКлиника по психиатрия и военна логика на психиката към „ МБАЛ – София “ - ВМА.
Проверките са разпоредени от Софийска градска прокуратура на 11.09.2023 година по отношение на данни за систематични нарушавания в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ.

Към преписката са приложени изпратени по подготвеност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали.

Проверката е предоставена на Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП), като са дадени голям брой съответни инструкции и се прави под управлението на СГП. В хода на инспекцията е ангажирана и Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН), на която също е предоставено осъществяването на съответни дейности. Събира се информация и от всички други способени държавни органи, осъществяващи контролни функционалности върху посочените психиатрични лечебни заведения и тяхната активност, оповестяват от СГП.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР