Екипи на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) разпореди да се затворят

...
Екипи на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) разпореди да се затворят
Коментари Харесай

Затварят две чешми в Трънско заради повишена алфа активност

Екипи на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) разпореди да се затворят две чешми в Трънско поради нараснала алфа интензивност, заяви регионалният шеф.

По данни на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана във водата на чешма в центъра на с. Забел е открита по-висока обща алфа интензивност и натурален уран. Показателите сочат 0,584 бекерела на литър /Bq/L/ при норма до 0,03 Bq/L, посочи шефът на "ВиК " Иван Витанов, съобщи Българска телеграфна агенция.

В центъра на с. Зелениград се затваря чешма в центъра на селото и заведение, ползващи вода от каптаж "Бара ". Там е установена алфа интензивност 0,585 Bq/L при норма до 0,03 Bq/L.

Двете обитаеми места ще се доставят с водоноски, обезпечени от "ВиК ". Областният шеф посочи, че има различни водоизточници. Мярката е краткотрайна, уточни регионалният шеф. Преди две седмици екипи на Българска академия на науките са взели проби от проблематичните водоизточници с прецизна техника и резултатите се чакат в края на август, или началото на септември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР