Екипът от разработчици на Chromium – проектът с отворен код,

...
Екипът от разработчици на Chromium – проектът с отворен код,
Коментари Харесай

Новата валута на интернет: микроразплащанията ще се превърнат в алтернатива на рекламите и абонаментите

Екипът от разработчици на Chromium – планът с отворен код, който стои зад Гугъл Chrome и други браузъри – стартира работа по новаторска функционалност. Това е нещо напълно ново, което ще разреши на интернет потребителите да заплащат за наличието, което гледат, без каквото и да било взаимоотношение.

Технологията за уеб-монетизацията (Web Monetization) е спецификация, която се създава сега. Тя ще даде опция на уеб уеб страниците автоматизирано да получават заплащания от посетителите посредством уеб браузъра. Това ще бъде една напълно нова система за заплащане на алегорично дребни суми, заобикаляща рекламодателите.

Технологията за уеб монетизация дава опция на основателите на наличие и притежателите на уеб страници да получават микроразплащания от потребителите, които взаимодействат с тяхното наличие, без да се постанова да разчитат само на доходи от реклама или абонамент. Най-характерната специфичност е опцията за осъществяване на дребни заплащания без директното взаимоотношение с потребителя.

Микроразплащанията, макар че са създадени и прилагани под разнообразни форми още от основаването на интернет, дълго време бяха посрещани скептично от специалистите. Но към този момент сме очевидци на съществени достижения в региона на криптовалутите и освен при тях. Това се отнася и за децентрализираните финанси, блокчейните, цифровите портфейли и известните системи за разплащане като PayPal и Stripe.

Уеб монетизацията ще работи посредством Open Payments API. Това е отворен стандарт за улеснение на микротранзакциите в интернет. Той е осъществен посредством цифров портфейл и разрешава прехвърляния сред два портфейла. На потребителите ще бъде препоръчан дигитален портфейл, а издателите ще бъдат помолени да вградят в своя уеб страница специфичния таг:

Посетителите на уеб страницата, които свържат своя дигитален портфейл със своя браузър, ще могат автоматизирано да трансферират средства на издателите.

Apple и Гугъл към този момент са изразили поддръжка за Web Monetisation, до момента в който Mozilla демонстрира по-ограничен интерес. Внедряването на спецификацията в Chromium ще подсигурява, че технологията ще бъде задоволително необятно публикувана, с цел да се опитва, макар че към момента не е избрана датата за привършване на тестванията.

Микроплащанията не престават да бъдат технологията на бъдещето. И това бъдеще може би е по-близо, в сравнение с наподобява. Изследователската компания Forrester предвижда, че през 2024 година микроплащанията ще излязат от своята относително дребна ниша. И незабавно ще се трансфорат в опция на абонаментите. Въпреки пречките като сигурност, мащабируемост, надеждност и транзакционни разноски, както и умственото натоварване от оценяването на справедливостта на ниската цена в размер на броени стотинки, промишлеността прави основни крачки към реализирането на тази толкоз обещаваща концепция.

Рекламите вероятно ще си останат. Само че потребителите ще могат да избират дали да ги гледат или да заплатят напълно дребна сума, която даже може да бъде в границите на десетина-двадесет стотинйки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР