Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията

...
Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията
Коментари Харесай

Българските екипи в Кахраманмараш спират издирването на оцелели

Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията на оживели след земетресението в турския град Кахраманмараш, преустановяват работа от през днешния ден. Ние останахме 24 часа след всички леки екипи, които са на терен, остават десетките задгранични модули с тежка техника. Това сподели за Българска телеграфна агенция Георги Влайков, началник на доброволците от Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ). Спасителите дойдоха през нощта на осми против 9 февруари и работиха на 24-часов режим. 

В днешния ден последно ще работи до към 17:00 часа екипът с кучето, което дойде с българин-пожарникар, от Швеция.

Само кучето е удостоверило 12 или 14 живи под отломките, които по-късно са предадени за изваждане от тежки екипи. Останалите български спасители са разкрили осем доказани живи. При двама от оживелите доброволците са взели участие и в изваждането им от руините. Има няколко интервенции, които към момента текат, тъй като се употребява тежка техника, кранове, мъчно се вадят и доста часове са нужни, разяснява Влайков.

Чувството да намериш оживял е неописуемо, имайки поради, че е съревнование с времето и температурите, показа доброволецът. По думите му кривата след 96-ият час се обръща – откриват се повече мъртви, в сравнение с живи. На брифинга сутринта стана ясно, че нощес е изваден единствено един жив човек от киргистанския екип, по отношение на 54 тела, уточни Влайков. Според него в седмия ден откриването на живи хора е статистическо изключение. 

В екипа на българските доброволци имат четири парамедици и две коли за спешна помощ. Наложи се да оказваме помощ на хора от лагера, описа Влайков. Той показа, че през вчерашния ден е дошъл екип мексиканци, които са чакали оборудването си. Българите са им подарили четири палатки, с цел да се подслонят. Днес е топло и е минус 12 градуса сутринта, през вчерашния ден беше най-студеният ден, откогато сме тук - минус 17 градуса, изясни доброволецът. 

В лагера има 27 националности и българите са единствените доброволци, които не са систематизиран професионален избавителен екип. За нас това е страховит опит, доста неща ще почистим като организация, нужна екипировка, сподели Влайков. По думите му е явна разликата в техническото съоръжение сред тях и сътрудниците им. Чуждестранни спасители ще им спомагат да се записват към Международната система като избавителен модул, който ще е от доброволци от НАДРБ. Като се приберем, ще съберем хора, ще ги изпратим на интернационално образование, ще се търси финансов запас за екипировка и съоръжение, добави Влайков.

Довечера към 18:00 часа българските доброволци ще потеглят към Истанбул. Там ще пренощуват една вечер и във вторник ще тръгнат за България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР