Екипът на Сдружение Европейски институт по културен туризъм Еврика“ представи

...
Екипът на Сдружение Европейски институт по културен туризъм Еврика“ представи
Коментари Харесай

Креативни туристически продукти за популяризиране на Добруджа като туристическа дестинация

Екипът на Сдружение Европейски институт по културен туризъм „ Еврика “ показа в Добрич резултатите, реализирани в границите на план “Туризъм, културно завещание и креативност ”, финансиран от Съвместната оперативна стратегия за трансгранично съдействие “Черноморски басейн 2014-2020 ”. На конференцията участваха представители на културни институции, туристическия бизнес, занаятчии, специалисти от Областен информативен център-Добрич, медии и други заинтригувани лица.

Проектът се осъществя в интервала 26.09.2020 година - 30.06.2023 година в партньорство с Грузински център за изкуство и култура-Тбилиси (водещ партньор), Сдружение Европейски институт по културен туризъм „ Еврика “, Фондация за развиване на град Николаев-Украйна и Община Гори-Грузия. Неговата цел бе включването на културното завещание като запас за креативен/творчески туризъм.

След детайлно изследване на заинтригуваните страни и ресурсите на целевия район са извършени обучителни семинари по „ Предприемачество “, „ Креативен туризъм “ и „ Културни артикули в туризма “ с представители на локалните занаяти и туристически сдружения, за създаване на потенциал за основаване и ръководство на артикули за изобретателен туризъм. Проведен е конкурс за изобретателни хрумвания, девет от които получиха материална поддръжка от плана за тяхното осъществяване и тестване.

Създадени са девет продукта за изобретателен туризъм в област Добрич, които са тествани под формата на демонстрационни събития. По време на „ Фестивалът на занаятите “ се показват демонстрационни работилници на занаяти от Добруджа, където занаятчиите демонстрират познания, умения и обичаи в направата на остарели добруджански артикули. Туристическият артикул Фестивал „ По пътя на хляба в Добруджа ” включва показване на традициите в производството на самун в Добруджа - децата се учат да месят тесто, показват се на хлебни произведения от гагаузка кухня, особеностите на селската кухня, проява на технологията за правене на самун в предишното, както и дегустация на самун с мая и спелта.

В „ Майсторския клас по дърворезба “ участниците се срещат със спецификите на този остарял поминък, с другите типове дървесина и главните техники на обработка. В Майсторския клас по Иконопис, воден от иконописеца Павлин Пенев, участниците се срещат с няколко типичен стила на български иконописни школи, със символиката, която е вложена в иконите, както и с техниката на направа при другите школи и столетия. Креативният артикул „ Сувенири на Добруджа “ е обвързван с направа на прототипи на сувенири на Добрич от естествени материали. Под управлението на занаятчия Ивайло Маринов, участниците създават сувенири от кожа и керамика, съдържащи присъщите за района на Добруджа знаци като слънце, слънчоглед, житен клас и други

Кулинарна дегустация на 7 локални ястия приготвени по обичайни предписания включва туристическия артикул „ Кулинарното ателие „ 7 от 7 “. Мероприятието се провежда от кулинарна група към Народно читалище " Кирил и Методий - 1941 " с. Ефрейтор Бакалово, община Крушари. Останалите създадени изобретателни артикули са „ Здравословен семинар „ Пшенична трева “, еднодневен тур до производител на пчелни артикули в с. Прилеп, община Добричка и еднодневна обиколка на дребни добруджански стопанства с проява и тестване на тяхната продукция - зеленчукопроизводство, зарзаватчийство, отглеждане на животни и други

В рамките на плана са извършени инфо турове, на които са демонстрирани създадените туристически направления пред представители на културни институции и туристически сдружения от Област Добрич, украински и грузински туроператори. Креативните туристически артикули са показани на Изложение на занаяти и приложни изкуства „ Етнофест “ в панаирната палата в гр. Тбилиси, Грузия и на Международната туристическа борса в Берлин, Германия.

На територията на сътрудници по плана, Грузия и Украйна също са направени по девет продукта, които са сплоти тематично в „ Маршрут на обичайните занаяти “, маршрут „ Кулинария и вино “, маршрут „ Празници и ритуали “. Подробна информация за продуктите и хората, които стоят зад тях, е показана на уеб страницата на плана https://www.tourndo.com.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР